Pretres ureda predsjednika FBiH Budimira

SIPA, po nalogu Tužilaštva BiH, provodi antikorupcijsku istragu čiji su počinitelji, kako se navodi, najviši dužnosnici FBiH.

U toku je pretres ureda predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Živka Budimira, u okviru istrage o otkrivanju koruptivnih krivičnih djela, čiji su počinitelji, prema navodima Tužilaštva BiH, najviši dužnosnici Federacije BiH.

Kako saznaje agencija Srna, Živko Budimir pozvao se na imunitet, ali mu je ograničeno kretanje.

Savjetnica predsjednika FBiH Laura Bošnjak rekla je novinarima u Sarajevu da je Budimir u svom uredu u zgradi Predsjedništva BiH i da je pretres u toku.

Početku pretresa prisustvovao je i tužilac Oleg Čavka. „Mogu samo potvrditi da provodimo istražne radnje i to za koruptivna krivična djela“, rekao je Čavka za agenciju Anadolija.

Mito i korupcija

Pripadnici Agencije za istragu i zaštitu SIPA-e iznijeli su određeni materijal iz kabineta predsjednika FBiH u Sarajevu, javio je dopisnik Srne. Budimir se, navodno, sumnjiči za koruptivna djela i primanje mita za pomilovanja.

SIPA je blokirala i zgradu Vlade Federacije BiH u Mostaru u kojoj se nalaze svi ministri, jer je u toku sjednica. U zgradu je ušla i ekipa Hitne pomoći, jer je pozlilo šefu kabineta predsjednika FBiH, Vinku Drinovcu.

SIPA vrši pretrese i na području Širokog Brijega, a trenutno se nalaze u kompaniji Bernina, koja se bavi prodajom voća i povrća. Prema saznanjima Srne, u vezu sa pomilovanjima i Budimirom se dovodi neko od članova porodice vlasnika preduzeća.

U MUP-u Zapadnohercegovačkog kantona ne žele davati informacije, jer je riječ o akciji SIPA-e.

Operativne akcije

Tužilaštvo BiH saopćilo je u petak da SIPA, po nalogu Tužilaštva i naredbi Suda BiH, vrši određene istražne aktivnosti u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu i zgradi Vlade Federacije BiH u Mostaru.

Kako navode iz Tužilaštva, cilj ovih istražnih aktivnosti je otkrivanje koruptivnih krivičnih djela, „čiji su počinitelji najviši dužnosnici Federacije BiH“.

Radi se o operativnim akcijama kodnih naziva „Memory“, „Patriot“ i „Pravda“. Navedene aktivnosti se realiziraju uz asistenciju pripadnika Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, te ministarstava unutrašnjih poslova Sarajevskog, Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona.

Ovom akcijom obuhvaćeno je više desetina osoba koje se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela iz oblasti korupcije – podmićivanje i krivičnih djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti, te neovlaštenim prometom opojnim drogama i organiziranim kriminalom, navodi se u saopćenju.

(Agencije)

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.