POTRAGA NA KORIČANSKIM STIJENAMA

Detaljna potraga za skeletnim ostacima žrtava na Korićanskim stijenama započela je danas (23.aprila 2013.) po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine. U pretraživanju litice provalije učestvuju članovi Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine i aktivisti Udruženja Prijedorčanki ”Izvor”.

U oktobru prošle godine na tom terenu pronađena je jedna podlaktična kost i čekale su se povoljnije vremenske prilike da se pristupi temeljitom pretraživanju terena. Danas je, prema riječima Muje Begića, šefa područnog ureda Bihać u Institutu za nestale osobe BiH, pretraženo više od 500 kvadratnih metara teško pristupačnog terena. Tražioci uklanjaju materijal i kamenje kako bi provjerili da li se ispod nalaze posmrtni ostaci žrtava i predmeti koji su im pripadali. Pronađeno je više zaostalih vojnih i eksplozivnih predmeta,  te zaštitne rukavice i drugi dijelovi opreme za biološko-hemijsku zaštitu, koju je proizvodila JNA a koja se koristila za ”asanaciju terena” (kako se tada to stručno zvalo) od ljudskih tijela u fazi raspadanja.  To je pouzdan dokaz da su na tom lokalitetu uklanjana tijela.

Na lokalitetu Korićanskih stijena u dva navrata su vršene ekshumacije, 2003 i 2009.godine, ali se još uvijek traga za većinom skeletnih ostataka od blizu 200 žrtava ubijenih na tom području. Ukupno je do sada identifikovano 116 žrtava na osnovu pronađenih ostataka a u nekim slučajevima i na onovu samo jednog zuba.

U januaru prošle godine na inicijativu Udruženja Prijedorčanki ”Izvor” u Kozarcu je održan sastanak porodica žrtava, predstavnika Tužilaštva BiH i Instituta za nestale osobe BiH. Tada je dogovoreno da se pristupi ponovnom pretraživanju terena jer su neki svjedoci u predmetima za Korićanske stijene na Sudu BiH tvrdili da tijela žrtava nisu odvežena na drugu lokaciju već da su sakrivana  (odnosno uništavana paljenjem, hemikalijama i bacanjem u potok Ilomska) na mjestu zločina. Svjedok Tužilaštva Velimir Vrabčić, pripadnik Interventnog voda prijedorske policije, ustvrdio je da su na ”asanaciju terena” sa sobom vodili minera i da su tijela nekih od žrtava još uvijek tamo gdje su i pobijeni.

Civile iz Prijedora na ovom lokalitetu pobili su pripadnici Interventnog voda prijedorske policije 21.augusta 1992.godine. Do sada je pravosnažno osuđeno osam pripadnika policije, a u žalbenom postupku se pred Sudom BiH vodi proces protiv još petorice optuženih u predmetu Zećević i drugi. Preostali osumnjičeni za ovaj zločin nalaze se na slobodi i još uvijek su nedostupni Tužilaštvu BiH koje za njima intenzivno traga.

Potraga za tijelima će trajati više dana a osim ”Izvora” značajan vid podrške Institutu za nestale osobe BiH i Tužilaštvu BiH pružili su i Prijedorčani iz Chicaga (porodice i prijatelji žrtava na Korićanskim stijenama), koji su finansijski pomogli nabavku potrebne opreme za pretražioce terena i druge logističke troškove. Stotine članova porodica žrtava polažu velike nade da će tijela njihovih rođaka uskoro biti pronađena.

Press Izvora

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.