Film o zločinima u Prijedoru

Dokumentarni film "Zločini pred Tribunalom: Prijedor", u produkciji Tribunala u Hagu, jučer je premijerno prikazan u Novom Sadu.

Film govori o zločinima u opštini Prijedor tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Kroz riječi svjedoka na suđenjima, tužilaca, sudija i optuženih, film predstavlja svjedočanstvo o zločinima nad nesrpskim stanovništvom, i o koncetracionim logorima u obližnjim mjestima Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Reditelj filma Petar Finci rekao je da je Tribunal postigao veoma značajne rezultate u suđenju ratnim zločincima i doprinio unapređenju međunarodnog krivičnog prava.

Dodao je da su takvi filmovi značajni jer će ostati u nasljeđe budućim generacijama i jer pružaju priliku žrtvama ratnih zločina da govore o svojoj patnji.

Ovo je drugi dokumentarni film u produkciji programa "Outreach" Tribunala. Prvi, koji je prikazan prošle godine, bio je o silovanju žena tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Šefica Službe za komunikacije u Tribunalu, Nerma Jelačić kazala je da je današnja promocija filma u Medija centru Vojvodine prvi događaj u Srbiji od kada je Vlada Srbije nivo saradnje sa tim sudom svela na tehnički, zbog oslobađajuće presude Tribunala hrvatskim generalima Gotovini i Markaču.

Jelačić je izrazila nadu da će se odluka Beograda promijeniti i dodala da će do tada Tribunal u Srbiji moći da organizuje samo manje događaje, poput današnjeg.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.