Å ta hoće ta Srebrenica?

piše: Nermin Čengić

Ustao je to jutro namrgođen. Umoran od protekle noći koju je proveo na koktelu kod Georga, više se i ne sjeća gdje je sve bio. Morao je na posao jer danas ima neki sastanak sa onim dosadnim poletarcem Jeremić Vukom. Biće sigurno i publike, novinara. Valjalo bi se uslikati…

Ban Ki-moon je svakako jedna idilična ličnost na ovoj planeti. Uvijek umorno lice daje dojam da nešto i radi, ali neizbježni ugravirani poluosmjeh, pitom i dobroćudna izgleda je savršena krinka koju najčešće koristi kao Predsjednik svijeta, obzirom da bi se Ujedinjene nacije željele predstaviti glavnom i odgovornom vladom ‘novog vrlog svijeta’. Iako propuštaju da ipak vladaju svijetom, usput troše sasvim neprimjerene količine novca. Kod Vuka Čemu služe te Ujedinjene nacije? pitao je još prije nekoiliko godina ovdašnji reditelj Danis Tanović, čijim se ‘Oskarom’ svi volimo ponositi. Organizacija koja je propustila da izvrši svoju misiju do kraja gdje god da se pojavila. A kojoj je danas predsjednik Generalne skupštine jedan potpuni nezreli idiot poput Vuka Jeremića.

Popularni Twitteraš @VukJeremic koji je svoju poziciju u UN shvatio kao lično dostignuće koje će mu biti od koristi kad, po okončanju političke karijere, postane savjetnik neke svjetske banke. Za razvoj? Kreatura kakav je Jeremić, odavno nije plazila ovim prostorima. Obavljao je visoke funkcije u Srbiji. Bio je na meti kritičara, ali se i pored žestokog protivljenja ubacio u jedan od najjačih svjetskih trezora – Ujedinjene nacije – gdje pjeva ‘svoje’ pjesme i izbacuje koga hoće. Pravi gazda!

Lekcija sadašnjosti

Ne može niko ni prići istini o svemu što se izdešavalo zadnjih 20 godina na balkanskim prostorima, ali ono što smo vidjeli svojim očima, osjetili svojim strahom, i svakodnevno umiranje tokom četiri godine vladavine Zla na Balkanu, ne može proći kao lekcija prošlosti. To mora biti Lekcija sadašnjosti! kako bismo se mogli nadati ikakvom kvalitetnom futuru. I s tim ne treba da se slaže veseli Vuk Jeremić, kom se svijet učinio premalim, pa je krenuo da ga preuzme.

Jedna od majki koje su izgubile sve kako bi se mogle pojaviti u sali na kojem se održava sastanak Ujedinjenih nacija, da bi je posadili u posljednji red, odlučila je pokazati šta misli o ‘ujedinjenom’ Jeremiću Vuku i državi iz koje inokosni dolazi. Istoj državi kojom 2013. godine, u aprilu, mediji prenose nevjerovatne vijesti u kojima je jedan od glavnih likova Predsjednik Srbije, a to je u posljednjem mandatu prevrtljivi vragolan Nikolić vojvoda Tomislav, kojeg zovu i grobar.

Jeje to po’teno?

Ipak, Vuk Jeremić je tokom svog posljednjeg mandata u vladi Republike Srbije, u najmanje tri navrata zvanično boravio u državi čiji neizbježni dio jeste i Srebrenica. Dakle Vuk je bio u Bosni i Hercegovini. Samo jednom u njenom glavnom gradu. Opredjelio se da mu politika podržava samo entitet, a ne državu. Nijednom nije posjetio Srebrenicu, iako mu se smjestila baš fino – usput. Skreneš možda par kilometara. Svakako je planirao stati negdje ‘na meso’. Izgleda da je predsjedniku ‘svjetske skupštine’ važnija janjetina, koju voli reš pečenu, nego odavanje počasti žrtvama što su velikim dijelom zasluga i kuće iz koje potiče, ali i ove iz koje trenutno dolazi.

Smijete li danas Vuka Jeremića pitati šta misli o Srebrenici? Možete i Twitterom, samo pazite da ne zagrdite pa vas izbaci sa liste ‘obožavatelja’. Munira (Subašić) ga je pitala transparentom. Vuk je Muniru izbacio iz sale. Čikica koji se diže protiv države sprječavajući autobus da mu pređe preko njive (‘Who’s Singin’ Over There? (1980)’) je u obraćanju Tatu (Pavle Vuisić) pitao: ‘Jeje to po’teno?’ (Da li je to pošteno?) Je li pošteno Vuče Jeremiću da Muniri Subašić barem u ime organizacije koju predstavljaš ne ljubiš stope i ponizno je zamoliš za oprost? A baš prije neki dan se pred svijetom Vuk lijepo podičio kako je nasljednik čuvene antifašističke porodice Pozderac, koja je primila priznanje ‘Pravednika među narodima’. Nagradu su primili zato što su cijenili i spašavali živote, za razliku od svog potomka Jeremića što žrtve ismijava i nanovo protjeruje.

Nije mi namjera govoriti loše o Vuku Jeremiću, ali nemam šta dobro. Sve onako bucmast i veseo ima jako zakržljalu stranu karaktera koja obrazuje pamet i smisao. Reći ćete da je on završio visoke škole, a to ne može svako. Pa i ne može ali je, eto, uspjelo Jeremiću Vuku. Pa šta onda? Samo se još jednom dokazalo da posjedovanje diplome visoke škole ne garantuje i normalnost nosioca. Ako se u prestižnom koledžu uči kako pljuvati u lice porodicama koje su već najmanje jednom prošle cijelu golgotu ponižavanja, onda nam ne trebaju prestižni koledži.

Na margini savijesti

Kada se pitamo – gdje smo u odnosu na željeno? Odgovor je sasvim jasan – na samoj margini savijesti. Prepušteni smo na milost i nemilost zanatlija koji bez osjećaja krivice, ma bez osnovne kulture, prave paradokse poput dvostrukog zločina. Vratite fokus malo na Jeremića! On je neprijatelj cijelog svijeta ne samo svog i vašeg naroda. Jeremić Vuk je glup, dunkve neprijatelj! Strašna je količina nezainteresovanosti koja vlada među željnima hljeba. Ili, može bit’, nije sve tako crno? Prije koju sedmicu smo dobili nepotpunu anketu u kojoj nas obavještavaju kako je mladima od 15 do 26 u Bosni i Hercegovini dobro, dok je vlasnicima bh. pasoša starijim od 26 i dalje loše.

Kako je moguća takva šizofrenija na ovako malom prostoru? Odgovor je sasvim jednostavan – mladi ne znaju za bolje, a starijima je dovoljno loše da ne žele da pogoršavaju. U svemu vidimo loše osim u lošem. Umjesto da se svi stidimo, pokunjimo i doživotno molimo za oprost Srebreničane koji su pobijeni a da smo mi to tek kasnije saznali, mi šutimo. To je stvarno sramota. I naša i regionalna i evropska i svjetska. Svi su zakazali u Srebrenici, posebno u julu 1995. godine. Već ste i zaboravili detalje, a dogodine se nećete više sjećati ni tačnog datuma. Pretjerujem?

Pa, ne znam ko se ne usuđuje javno i otvoreno uključiti u borbu protiv fašizma. Ja se potpisujem ispod svake svoje riječi.

Vuk Jeremić je, nakon svih incidenata koji ga prate u njegovoj političkoj karijeri još uvijek predsjednik Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija! Istjeruje Srebreničane iz Ujedinjenih nacija! I vi samo šutite??? Pa, dobro, jeste li vi normalni?

(protest.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.