Nasred ulice uhvatio 2 kradljivice s novčanikom

Da nije bilo brze reakcije slikara Faruka Jakupovića (60), jedna Prijedorčanka, za koju se tek kasnije ispostavilo da je dobro poznaje, ostala bi bez novčanika koji su joj, dok je prolazila glavnom ulicom, u insceniranoj gužvi ukrale dvije Romkinje.

Krađu novčanika u kojem su bile kreditne kartice, lični dokumenti i 450 maraka, primijetio je Šefik Hodžić posmatrajući prolaznike kroz izlog kafića u centru Prijedora. U istom objektu nalazio se i Faruk.

 

Čuo sam Šefika kako viče: „Vidi šta rade, vidi kako joj kradu novčanik!“ Pitam ko je ukrao novčanik, a ostali mi pokažu dvije Romkinje, jedna starija ima 50-ak godina i jedna mlađa, nema više od 25. Bez imalo dvoumljenja izašao sam vani iz kafića da ih uhvatim. Nisam ih odmah vidio, no neki momak mi je kazao da su otišle prema jednom prolazu. Tu sam ih, trčeći za njima, i stigao. Uhvatio sam stariju, a ona mi se, kao, pravda: „Nisam ja, ona je. Vidi šta mi uradi“. Vidim ona mlađa drži u ruci novčanik. Otmem joj ga i kažem da će sa mnom u policiju – kazao je Dnevnom avazu ovaj „heroj ulice“, kako ga nakon ovog podviga, malo u šali, a malo i u zbilji, zovu prijatelji i poznanici.

On je dodao da je odmah pozvao policiju, koja je ubrzo stigla. Predao im je novčanik s uredno prebrojanim novcem, ali, nažalost, nije i Romkinju, jer mu se otrgla i pobjegla.

Faruk kaže da nijednu od njih ranije nije viđao u Prijedoru pa pretpostavlja da su ove, kako ih je nazvao „profesionalke“, u pljačkaški pohod u Prijedor došle najvjerovatnije iz nekog drugog grada. Ono što je uradio, dodaje, ponovio bi opet. I to bez imalo dvojbe.

– To nam je, valjda, građanska dužnost. Pa ne možeš dozvoliti da se to radi. Žena, koja nije ni primijetila da je pokradena, tim parama je trebala platiti kredit. To nam je kasnije ispričao njen suprug, koji nas je počastio pićem i tako nam zahvalio – kaže Faruk, koji živi od prodaje svojih slika koje su izložene u kafiću iz kojeg je istrčao kako bi sustigao kradljivice.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.