ORALNA HISTORIJA PRIJEDORA

 

Žrtvama i svjedocima udruženog zločinačkog poduhvata u Prijedoru od 1992. do 1995.godine pruža se prilika da ono što su preživjeli ili čemu su bili svjedoci bude zabilježeno u audio i video zapisu.

Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” je započelo realizaciju projekta ”Video arhiv zločina protiv čovječnosti u Prijedoru” koji ima za cilj dokumentovanje svjedočanstava građana opštine Prijedor o ubistvima, istrebljenju, silovanjima, prisilnom zatočavanju, mučenju, deportacijama i drugim oblicima teškog kršenja ljudskih prava u toku prošlog rata.

Uz pomoć digitalne tehnologije sačuvat će se svjedočanstva o zločinima počinjenim nad građanima Prijedora što treba znatno unaprijediti izgradnju  kulture sjećanja u ovoj opštini. Uporedo sa realizacijom ovog projekta stvaranja usmene historije Izvor će razvijati i vlastitu dokumentarnu produkciju te se uskoro očekuju i prvi filmovi na temu kršenja ljuskih prava. Desetoro kandidata je prošlo intenzivne treninge za snimatelja, te vođenje intervjua i psihološki pristup osobama sa traumom. Obuku su uspješno proveli vrsni media treneri iz Sarajeva te profesorica psihologije iz organizacije Medica Zenica.

Ideja stvaranja video arhive žrtava nije nova. Slavni američki reditelj Steven Spielberg je profit svog filmskog remek djela Schindlerova lista upotrijebio da uspostavi fond Shoah, neprofitnu organizaciju koja arhivira filmska svjedočenja preživjelih iz holokausta. Fondacija je uspostavljena 1994.godine i snimljeno je preko 52.000 svjedočenja. Intervjui su snimani u 56 zemalja svijeta na 32 jezika i nisu bile obuhvaćene samo preživjele žrtve nego i oni koji su pomagali žrtvama ili naprosto bili svjedoci patnje ljudi.

U Bosni i Hercegovini trenutno se realizuje projekat ”Video arhiv genocida Bosna i Hercegovina” koji realizuje fondacija Cinema for Peace sa sjedištem u Berlinu. Od 2011.godine ta fondacija radi u Bosni i Hercegovini na audiovizuelnom arhiviranju svjedočanstava 10.000 osoba koje su preživjele srebrenički genocid. Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” je ostvarilo saradnju sa njima i koristiće iskustva Cinema for Peace u stvaranju video arhive zločina protiv čovječnosti u Prijedoru.

Osobe koje su preživjele bilo kakav oblik torture u periodu 1992-1995.godina ili su bili svjedoci ubijanja, mučenja, silovanja, progona, pljačke sugrađana mogu se javiti u kancelariju Udruženja Prijedorčanki ”Izvor”, odnosno na broj telefona 052242590 ili na izvorpd@gmail.com. 

Prijavljivanjem se stiče mogućnost da svjedočenje bude zabilježeno među prvima a plan je da se u tri do četiri godine snimi i arhivira nekoliko hiljada svjedočenja odnosno svih onih osoba koje to budu željele. Snimanje će se vršiti po usvojenoj metodologiji koja će osigurati ravnomjernu polnu, dobnu i teritorijalnu zastupljenost različitih oblika stradanja ljudi.

Učesnici u projektu će imati kontrolu nad upotrebom snimljenog materijala i biti u prilici postaviti ograničenja. Uskoro će biti više informacija na web stranici projekta.

Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” je nedavno preselilo u nove prostorije gdje će se vršiti snimanje intervjua. Prostorije se nalaze u ulici Muharema Suljanovića br 23 (kod džamije u Zagradu). Ovaj projekat bi trebao do kroz stvaranje usmene historije doprinese očuvanju sjećanja na nevino stradale Prijedorčane i patnju kroz koju su prošli stanovnici ove opštine. Očekuje se da bi to moglo pozitivno uticati na procese suočavanja sa prošlošću a time i na uspostavi povjerenja među ljudima različite nacionalne pripadnosti.

Press Izvora

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.