Dačić: Potpuno smo sami

Srbijanski premijer Ivica Dačić ocijenio je u intervjuu da je međunarodna zajednica odustala od ranije ponude za veliku autonomiju Srba na sjeveru Kosova i da sad ne nudi nikakvu autonomiju, a da su prijedlozi Prištine Beogradu u Briselu bili ponižavajući, neprihvatljivi i neprimjenjivi.

"Međunarodna zajednica je ranije govorila da neće biti podjele Kosova, da je maksimum za Srbe velika autonomija na sjeveru. Sad se ne nudi nikakva autonomija. Svaki francuski grad ima više ovlasti nego ta srpska zajednica na Kosovu", rekao je Dačić u intervjuu za francuski list Le Monde.

Publikacije i okrugli stolovi

On je rekao da prijedlog iz Brisela predviđa formiranje "protokolarne zajednice Srba, bez izvršnih ovlasti, koja može štampati publikacije i održavati okrugle stolove, ali koja nema ovlasti u oblasti obrazovanja, zdravstva i kulture", a posebno ne u pravosuđu, policiji i obrazovanju.

Srbijanski premijer je istaknuo kako sad na Kosovu "postoji sukob dvije fikcije – da Srbiji pripada cijela pokrajina i da Priština ima suverenitet nad cijelim Kosovom".

Dačić je rekao da je Priština odbila prijedlog Beograda da postoji regionalno zapovjedništvo policije koje bi postavila srpska zajednica, žalbeni sud na teritoriju srpske zajednice, kao i da jedina vojna snaga na teritoriji gdje žive Srbi bude sastavljena od Srba, "dok se ne uspostavi uzajamno povjerenje", prenosi Hina. 

"Srbija je suočena s teškim problemom. Ne možemo prihvatiti taj predlog, a ne možemo ga odbiti jer je direktno vezan za našu evropsku integraciju. Mi smo u živom pesku, pri najmanjem pokretu upast ćemo dublje. Nemamo ruku za koju da se uhvatimo. Nemamo podršku kao Thaci, koji ne samo da ima SAD nego ima i Evropsku uniju. Mi smo potpuno sami”, istaknuo je srbijanski premijer za Le Monde.

Rok – utorak

Srbijanski državni vrh je, nakon neuspjelih osam krugova pregovora s Prištinom, od Brisela dobio rok do utorka 9. aprila popodne da prihvatiti ili odbaci rješenje za Srbe na Kosovu koje nude kosovske vlasti uz podršku EU i SAD.

Odbacivanjem ponude Srbija ostaje bez šansi da od Brisela u dogledno vrijeme dobije datum pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, dok bi – po ocjenama srbijanskog državnog vrha – prihvaćanjem prijedloga Prištine Beograd donio odluku na štetu kosovskih Srba.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.