Sramotno izvještavanje RTRS-a o zločinu na Kapiji

Sramotno izvještavanje RTRS-a o zločinu na Kapiji

Aktivisti i aktvistice Inicijative mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BH) reagirali su na izvještavanje Radio-televizije Republike Srpske o ratnom zločinu počinjenom na tuzlanskoj Kapiji 25. 5. 1995.

„Želimo ovom prilikom upozoriti Radio-televiziju Republike Srpske te njene novinare, ali pozvati i novinare drugih TV, radio, online i printanih medija, na obavezu više razine odgovornosti pri izvještavanju o osjetljivim pitanjima poput teme ratnih zločina i drugih koje mogu podići međuetničke tenzije te ugroziti stabilnost u zemlji“, stoji u saopštenju.

Posljednji prilog koji dovodi u pitanje i relativizira zločin počinjen 25. maja 1995. godine na Kapiji u Tuzli, ne odgovara sudski utvrđenim činjenicama i predstavlja očigledan pokušaj falsificiranja historije. Naime, na taj Dan mladosti, a po komandi Novaka čukića, ispaljena je granata sa planine Ozren, kojom je zauvijek ugašen 71 mladi život, što je utvrđeno od strane domaćeg pravosuđa, ali i ranijim istragama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, smatraju aktivisti.

„Odnos novinara RTRS-a prema ovom zločinu u spomenutom prilogu, predstavlja ne samo sramotu za novinarsku profesiju, već ima jednu širu dimenziju neljudskog odnosa prema ovim, ali i drugim nevinim ljudskim žrtvama. Prilog pokazuje da u Bosni i Hercegovini i danas nailazimo na istu vrstu propagande kakvoj smo bili svjedoci devedesetih, te neodgovornog ponašanja medija koji šire mržnju i suštinski podstiču zaoštravanje odnosa između građana različitih nacionalne, etničke ili vjerske pripadnosti“, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, emitiranje ovakvih priloga predstavlja kršenje Zakona o Javnom radio-televizijskom servisu Bosne i Hercegovine u kojem, između ostalog , stoji da „Javni emiteri neće emitirati materijal koji svojim sadržajem ili tonom podstiče etničku, vjersku ili rasnu mržnju, netrpeljivost ili diskriminaciju prema pojednicima i skupinama ili koji bi, na osnovu razumnog suda, mogao izazvati nasilje, nered i nemire, ili bi mogao podsticati na izvršenje krivičnog djela.”

Dok god mediji i vladajući politički lideri nastave zastupati politike negiranja počinjenih zločina te sudski utvrđenih činjenica, ništa drugo nećemo moći očekivati ni od građana, uključujući tu i nove generacije mladih koji bi trebali donijeti promjenu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.