Maska ili korak na bolje

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević i glavni tužilac BiH Goran Salihović u četvrtak su u Briselu potpisali Protokol o saradnji u progonu osumnjičenih za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid. Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je na osnovu takvih sporazuma do sada razmenilo informacije i dokaze u više od 150 predmeta ratnih zločina u regionu.

Predsednik organizacije “Istina, pravda, pomirenje” Sinan Alić u izjavi za RSE naveo je vrlo konkretan zaključak – po njemu ovaj dokument neće doneti nikakav bitni napredak, a pitanja gonjenja odgovornih za ratne zločine ostaće na terenu politizacije:

“Neće donijeti relaksaciju između dva tužilaštva, između dvije države iz prostog razloga što, recimo, BiH treba da kaže ‘evo pokušamo da procesuiramo one koji žive u Srbiji, a nama su nedostupni zbog dvojnog državljanstva’. Vukčeviću to treba da pokaže da drži neki balans, da će BiH ustupiti dokaze za zločine koje su počinili njeni građani koji žive u BiH, a on te dokaze definitivno nema. Imaćemo isti problem koji imamo na relaciji Srbija – Hrvatska. Taj sporazum je potpisan prije četiri godine i više, a svake godine se pojavi neki problem. Vukčević uzme napiše tužbu protiv Šeksa pa je pošalje, a ne pošalje dokumentaciju.

Služi za političke igre. Bez tog sporazuma, sporazumi i konvencije koje su potpisale obje zemlje omogućavaju da se to radi ako te dvije zemlje dogovaraju da će ustupati kriminalce i goniti ih bez obzira gdje su. Zašto to ne rade i u slučaju ratnih zločina. Pa to su najteži zločini. Iza ratnih zločina se uvijek krije neka politika. Neko je u ime neke politike pravio ratne zločine i oni to izvlače iz konteksta i zabavljaju javnost u svojim sredinama. Vidjeće se brzo da od tog papira nema ništa i da će se nastaviti politička prepucavanja zloupotrebe slučajeva Dobrovoljačka, Silosi, Dudakovići, Tuzlanska kolona…”, rekao nam je Sinan Alić, iz organizacije “Istina, pravda, pomirenje”.

Inače, potpisivanju današnjeg protokola u Birselu prisustvovaće generalni direktor u Direktoratu Evropske komisije za proširenje EU Stefano Sanino, direktor za Zapadni Balkan u Direktoratu EK za proširenje EU Pjer Mirel, predstavnici Misije OEBS-a u Srbiji, ambasador SAD za pitanja ratnih zločina Stiven Rap, kao i predstavnici ambasade SAD u Beogradu.

Tužilac Vukčević će se sastati i sa šefom Specijalnog istražnog tima Euleksa za istraživanje navoda o trgovini organima na Kosovu Klintom Vilijamsonom.

 

(RSE)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.