Popis stanovništva u oktobru, nema odgađanja

Popis stanovništva u Bosni i Hercegovini bit će održan od 1. do 15. oktobra i nema više odgađanja, poručio je državni ministar komunikacija i prometa Damir Hadžić.

Ministar Hadžić i direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović održali su danas u Sarajevu  sastanak koordinacije aktivnosti na pripremama popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, na kojem su zaključili  da su Agencija za statistiku i Vijeće ministara BiH u predviđenom roku uputili u parlamentarnu proceduru Prijedlog izmjena Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH.

Centralni popisni biro trebao bi da do 5. februara  usvoji i Vijeću ministara uputi okvirni plan popisnih aktivnosti s rokovima i nositeljima aktivnosti, javila je novinska agencija Fena

Statističke institucije, kako je zaključeno, u narednih 15 dana treba da izvrše reviziju plana trošenja sredstava i pripreme prijedlog sporazuma o realizaciji financijskog plana za provođenje popisa da bi se obavilo  potpisivanje sukladno zakonu.

Tokom sastanka koordinacije konstatovano je i da je postignut napredak u usaglašavanju popisnice, kao i da su otpočele aktivnosti u iznalaženju rješenja za popis duž međuentitetske crte razgraničenja, izradi metodologije prostornog registra BiH i izradi jedinstvenog registra prostornih jedinica, saopćeno je iz Ministarstva.

(Radiosarajevo.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.