Halimin put

Film o ratu, ljubavi i majčinstvu koji je osvojio nagradu publike na ovogodišnjem Pulskom festivalu, dirljiva drama o ženi koja pokušava pronaći svog nestalog sina.

Nakon rata u Bosni, dobroćudna muslimanka Halima (Alma Prica) iz Bosanske Krajine traži posmrtne ostatke svog muža i sina jedinca koji su likvidirani. Koristeći DNK analizu, Komisija za nestale uspjela je identificirati ostatke njena muža, ali nikako ne mogu pronaći njenog sina.

Da bi ga pronašla, Halima mora prvo pronaći svoju davno odbjeglu nećakinju koju nitko nije vidio više od dvadeset godina, nakon što je imala vezu s mladićem druge vjere.

Stvarni akteri ove tragične krajiške priče su Zahida i Muharem Fazlić, mještani kozaračkog Suhog Broda, koji su punih 12 godina tragali za biološkom majkom posinka Emira (21), koji je 1992. godine likvidiran na Korićanskim stijenama.

Prema riječima reditelja filma, Isović je prema ovoj priči napisao scenarij "Halimim put", ali je dodao neke dramske situacije, koje su ga učinile aktraktivnijim.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.