95.940 imena ubijenih i nestalih u “Bosanskoj knjizi mrtvih”

"Bosanska knjiga mrtvih", popis 95.940 imena ubijenih i nestalih u ratu ‘92.-‘95. u Bosni i Hercegovini, koji je sačinio Istraživačko-dokumentacioni centar, predstavljena je danas bh. javnosti u Sarajevu.
U četiri toma "Bosanske knjige mrtvih", svaki na hiljadu strana, je 95.940 žrtava identificirano imenom i prezimenom, imenima roditelja, datumom i mjestom rođenja, nacionalnom pripadnošću, podacima o tome da li su bili civili ili vojnici, kojoj su vojsci pripadali te datumom i mjestom stradanja.

Ovo jedinstveno i izuzetno važno djelo trajni je svjedok tragičnom vremenu i spomenik svim žrtvama navedenim u njemu, riječi su profesora Omera Ibrahimagića, jednog od promotora.

Tokača: Kraj igre s brojevima

Istraživačko-dokumentacioni centar sa direktorom Mirsadom Tokačom na čelu na sakupljanju podataka radio je punih deset godina. "Bosanskom knjigom mrtvih", prema riječima profesora Ibrahimagića, prekida se kultura koja mrtve i nestale posmatra samo kroz statističke brojeve.

Autor djela od izuzetne važnosti za našu prošlost, sadašnjost i budućnost, Mirsad Tokača, ističe da praktično prvi put na jednom mjestu u jednom formatu imamo identitet građana BiH koji su ubijeni ili su nestali u periodu od 1992. do 1995.

"Poimenični popis žrtava je važan zato što više neće biti igre s brojevima. Uvodimo standarde u kojima oni koji hoće da govore o brojevima moraju ponuditi imena. Mi ovim, također, čuvamo sjećanje na naše sugrađane i pokušavamo osloboditi dnevni narativ mitske priče, ideologija, političkih i nacionalnih interesa i nazivamo stvari pravim imenom, a to je ime i prezime žrtve", kaže Tokača i dodaje da nije riječ o konačnom broju ubijenih i nestalih.

"To je broj do kojeg smo mi došli. U četvrtoj knjizi je blizu 5.000 imena za koja nismo sa potpunom pouzdanošću mogli utvrditi okolnosti smrti i ostavljamo građanima da provjere ta imena i da nam daju nove podatke kako bismo i njih uvrstili u statistiku", naglasio je Tokača.

Knjigu je Istraživačko-dokumentacioni centar izdao u saradnji sa Fondom za humanitarno pravo Beograd. Nataša Kandić, osnivačica Fonda i koordinatorica Inicijative za Rekom, naglasila je da je "Bosanska knjiga mrtvih" jedinstvena iz više razloga.

"Osnovni razlog je zato što prvi put imamo knjigu u kojoj su imena ljudi navedena nezavisno od nacionalnosti, grada, zanimanja, socijalnog porijekla, a svi su direktno u borbenim dejstvima ili kao civili poginuli ili su zbog rata nestali, a njihova sudbina do danas nije razjašnjena", kazala je Kandić.

Najvažniji događaj u poslijeratnoj BiH

Ne postoji, kako kaže, nijedan pouzdaniji izvor koji ima više podataka o ljudima koji su poginuli u ratu.

"Drugi veliki značaj ove knjige je što je podstakla da se u regiji nastavi poduhvat imenovanja žrtava i u osnovi Inicijative Rekom leži ista ideja, da se proces pomirenja započne imenovanjem i identificiranjem žrtava. Imena su provjerljiva, brojke nisu ukoliko nema imena. Balkanska kultura, Prvi i Drugi svjetski rat te ratovi ‘90-ih godina pokazuju našu političku, socijalnu i ljudsku sklonost prema brojkama, a brojke se koriste u političke svrhe, a nikako u svrhe sprečavanja budućih sukoba. Kada imamo imena onda je to kraj zloupotreba i manipulacija. To je početak pomirenja. Kada je zadovoljen ovaj ulsov onda države u regiji moraju da stave pečat na priznavanje žrtava", rekla je direktorica Fonda za humanitarno pravo.

Ona je naglasila da, ukoliko je od 95.000 stradalih 62.000 Bošnjaka i više od 30.000 bošnjačkih civila, "onda se itekako može zaključiti da je rat u osnovi bio rat protiv civila".

I profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu Ivan Šarčević smatra da je "Bosanska knjiga mrtvih" elementarna za istraživanje rata u širem smislu te da doprinosi depolitizaciji žrtava i imena.

"Ovo je jedan od najvažnijih događaja u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini", istaknuo je Šarčević.

Za ilustraciju četiri toma korišteni su likovni radovi deset umjetnika, koji su dali svoj volonterski doprinos nastanku "Bosanske knjige mrtvih".

(Klix.ba)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.