Atentator u Sofiji želio postati slavan

Napadač na lidera turskog opozicionog Pokreta za slobodu i pravo (HOH) u Bugarskoj Ahmeta Dogana, Oktay Yenimehmedov, kazao je kako je odluku o napadu donio samostalno, te da je "samo želio izazvati odjek u javnosti", javio je dopisnik agencije Anadolija.

Yenimehmedov je kazao policijskim dužnosnicima kako je "odluka o napadu bila lična u cilju izazivanja reakcije u javnosti".

Direktor Instituta za psihologiju pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Bugarske Nedelco Stoycev, izjavio je novinarima da "napadačeva namjera nije bila ubiti Dogana".

"Napad je bio Yenimehmedova lična odluka i iza toga ne stoji niko drugi. U njegovoj kući pronađeno je oproštajno pismo, jer je procijenio da će ga ubiti tokom napada.

Želio je pokazati da Dogan nije nedodirljiv. On tvrdi da je u ovome sam, a prema njegovoj izjavi želio je pokazati da svačije mišljenje treba poštovati.

Iskoristio je ovu priliku kao svojih ‘pet minuta slave’, te je želio objaviti stavove zajednice, a na napad gleda kao na povećanje svog ega.

U oproštajnom pismu koje je ostavio svojoj majci, sebe je ocijenio kao domoljuba, samostalnu, iskrenu i etičnu osobu, a izvinio joj se što neće završiti fakultet", kazao je Stoycev.

Kazna i do šest godina zatvora

Okružni tužilac u Sofiji Nikolay Kokinov je rekao da će Oktay Yenimehmedov biti optužen za narušavanje javnog reda i mira, te da bi mogao dobiti kaznu i do šest godina zatvora.

Ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov zahvalio se stručnjacima Instituta za psihologiju na njihovom trudu.

Nakon što se Dogan, predsjednik Pokreta za prava i slobode,  popeo na binu kako bi se obratio na otvaranju stranačke konferencije, na "scenu" je iskočio Oktay Yenimehmedov sa pištoljem na gas i uperio ga u 58-godišnjeg Dogana.

Dogan je, međutim, uspio da izbije pištolj iz ruke napadača, poslije čega su obojica pali na pod, a obezbjeđenje pritrčalo i savladalo prestupnika.

"Ahmed Dogan je u dobrom zdravstvenom stanju. Sve je pod kontrolom", rekao je zvaničnik Pokreta Čejhan Ibrijamov novinarima, a prenosi Reuters.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.