Atentator u Sofiji želio postati slavan

Napadač na lidera turskog opozicionog Pokreta za slobodu i pravo (HOH) u Bugarskoj Ahmeta Dogana, Oktay Yenimehmedov, kazao je kako je odluku o napadu donio samostalno, te da je "samo želio izazvati odjek u javnosti", javio je dopisnik agencije Anadolija.

Yenimehmedov je kazao policijskim dužnosnicima kako je "odluka o napadu bila lična u cilju izazivanja reakcije u javnosti".

Direktor Instituta za psihologiju pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Bugarske Nedelco Stoycev, izjavio je novinarima da "napadačeva namjera nije bila ubiti Dogana".

"Napad je bio Yenimehmedova lična odluka i iza toga ne stoji niko drugi. U njegovoj kući pronađeno je oproštajno pismo, jer je procijenio da će ga ubiti tokom napada.

Želio je pokazati da Dogan nije nedodirljiv. On tvrdi da je u ovome sam, a prema njegovoj izjavi želio je pokazati da svačije mišljenje treba poštovati.

Iskoristio je ovu priliku kao svojih ‘pet minuta slave’, te je želio objaviti stavove zajednice, a na napad gleda kao na povećanje svog ega.

U oproštajnom pismu koje je ostavio svojoj majci, sebe je ocijenio kao domoljuba, samostalnu, iskrenu i etičnu osobu, a izvinio joj se što neće završiti fakultet", kazao je Stoycev.

Kazna i do šest godina zatvora

Okružni tužilac u Sofiji Nikolay Kokinov je rekao da će Oktay Yenimehmedov biti optužen za narušavanje javnog reda i mira, te da bi mogao dobiti kaznu i do šest godina zatvora.

Ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov zahvalio se stručnjacima Instituta za psihologiju na njihovom trudu.

Nakon što se Dogan, predsjednik Pokreta za prava i slobode,  popeo na binu kako bi se obratio na otvaranju stranačke konferencije, na "scenu" je iskočio Oktay Yenimehmedov sa pištoljem na gas i uperio ga u 58-godišnjeg Dogana.

Dogan je, međutim, uspio da izbije pištolj iz ruke napadača, poslije čega su obojica pali na pod, a obezbjeđenje pritrčalo i savladalo prestupnika.

"Ahmed Dogan je u dobrom zdravstvenom stanju. Sve je pod kontrolom", rekao je zvaničnik Pokreta Čejhan Ibrijamov novinarima, a prenosi Reuters.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.