Kozarac.ba

Nisu su se smješkali: Banjalučki McDonalds otpustio 23 radnika

Tik pred istek tromjesečnog probnog rada, 23 radnika banjalučkog “McDonald'sa”, umjesto stalnog zaposlenja, dobila su otkaze uz obrazloženje da “nisu uspjeli da zadovolje uslove rada” u ovom svjetski poznatom restoranu brze hrane.

Potvrdila nam je to Valentina Marić, dvadesetsedmogodišnja samohrana majka iz Banjaluke, koja više ne radi u poznatom restoranu.

 

“Otkazi su nam uručeni odmah nakon Božića, a neki od nas su ostali bez posla uz obrazloženje ‘da se nisu smješkali dok rade na kasi'”, rekla nam je Marićeva.

Ona je kazala da je njoj otkaz uručen zbog toga što nije zadovoljila uslove rada u kuhinji, s tim da je to paradoks, jer, kako ističe, za tu vrstu rada nije ni prošla obuku.

“Rad u ‘McDonald'su’ je bio zahtjevan i naporan, ali smo bili zadovoljni jer smo dobili posao. U restoranu se radi bez zaštitnih rukavica s jakim deterdžentima, od kojih mi je koža na rukama oštećena”, rekla je Marićeva i dodala da zbog dejstva ovakvih deterdženata dosta radnika u restoranu ima probleme s oštećenjima kože na rukama.

Ona je podsjetila da se u “McDonald's” restoranu radi po principu svi rade sve, te da su svi zaposleni prošli višestruko zahtjevne testove, naporan probni rad, te periode rada koji su trajali i po 11 sati dnevno. Marićeva je precizirala da je njena prva plata u restoranu iznosila 360 KM, a posljednja 392 KM.

Najniža prosječna plata u RS trenutno iznosi 370 KM. Početkom prošle godine, najava dolaska “McDonald'sa” u Banjaluku izazvala je veliko interesovanje za posao u tom restoranu, tako da se za 80 radnih mjesta prijavilo više od 600 kandidata.

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.