U Sarajevu održan Svjetski bošnjački kongres

 

U dvorani Doma mladih sarajevskog Kulturno-sportskog centra Skenderija, u subotu je održana Izborna skupština i prvo zasjedanje Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK), javio je izvještač agencije Anadolija.

Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK) je Mustafa ef. Cerić, odlučeno je na skupu. 

U obraćanju česnicima Kongresa i gostima, Cerić se zakleo da će da će odgovorno i savjesno obavljati ovu dužnost na čast i ponos svih Bošnjaka svijeta, javio je izvještač agencije Anadolija.

“Danas i ovdje želimo da nas cijeli svijet čuje, a naši susjedi bez predrasuda razumiju. Mi Bošnjaci smo nacija koja ima obavezu na samopoštovnaje i pravo poštovanja drugih nacija koje drže do svoje časti i drugih naroda koji su predani jednakosti slobode i bratstva. Bosna je svačija, i ovih i onih, pa tako ni BiH zastava ni himna ni nacionalni ponos nisu ničiji, odnosno sve to može biti i ovih i onih”, naglasio je Cerić u obraćanju nakon izbora za prvog predsjednika SBK.

Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH kazao je da još uvijek postoje oni koji zaboravljaju da je u BiH oduvijek bilo i da će zauvijek biti onih koji u duši nose prave nacionalne i kulturne vrijednosti Bosne. On je dodao da je “Načertanije” Ilije Garašanina svjedočanstvo o multikulturalnom postojanju u BiH i uvjerljivo je za one koji još uvijek pokušavaju izvršiti “i mentalni, nakon biološkog genocida nad Bošnjacima”.

U toku zasjedanja imenovana su i tri potpredsjednika SBK-a, a to su Haris Hromić, Mirza Šabić i Mevlida Serdarević.

Za predsjednika Izvršnog vijeća izabran je Mirsad Čaušević, a imenovano je i 30 članova Senata SBK-a, među kojima su Muamer Zukorlić, Muhamed Filipović, Ejup Ganić, Dževad Jahić, Mehmed Akšamija, itd.

Za nacionalnu zastavu svih Bošnjaka svijeta izabrana je bijela zastava s ljiljanima.

SBK će imati za cilj podržavanje osnivanja i razvoja bošnjačkih nacionalnih institucija, kao što je BANU, Bošnjačka nacionalna fondacija (BNF), Matica bošnjačka, kao i drugih organizacija.

Kongres će raditi na ostvarenju pune slobode Bošnjaka u domovini i dijaspori, očuvanju i afirmaciji suverene i jedinstvene Bosne i Hercegovine, na kao i doprinosu regionalnom i međunarodnom miru i stabilnosti.

Kongresu prisustvuju brojni akademici, političari, zvanice iz diplomatskog kora, te drugi ugledni građani.

Povezivanja Bošnjaka

Potrebno je poduzeti vanredne mjere u cilju povezivanja Bošnjaka, što će biti jedna od uloga Kongresa. S druge strane vanrednost situacije među Bošnjacima se, nažalost, ogleda i u stanju u kome se nalazi država Bosna i Hercegovina. Nedovršena država, ucijenjena država i iznutra i spolja”, kazao je Muamer Zukorlić, glavni muftija Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Muamer Zukorlić u kratkom razgovoru za Al Jazeeru.

„Možemo imati saradnju s političkim partijama, ali političke partije ne mogu imati nikakav presudan uticaj u Kongresu, niti mogu iskoristiti kongres za svoje uskostranačke interse”, dodao je.

Zukorlić objašnjava da je “svjetski bošnjački kongres nadstranačka organizacija, ali nećemo biti potpuno apolitični, jer to ne bi imalo nikakvog smisla. Apolitičnost znači aživotnost. Prema tome, SBK će vrlo jasno zauzimati stavove i po važnim političkim pitanjima, ali onim koji su isključivo od nacionalnog značaja.”

Nakon zvaničnog otvaranja Kongresa, predsjednik Odbora za osnivanje SBK muftija Muamer ef. Zukorlić u uvodnom obraćanju je istakao da su učesnici Kongresa danas u prilici postaviti temelj za djelovanje u cilju očuvanja nacionalnog interesa Bošnjaka, prenosi agencija Anadolija. 

“Svi vi danas možete pomoći u očuvanju nacionalnog bošnjačkog interesa, kao i očuvanju suvereniteta i jedinstva BiH, matice svih Bošnjaka. Nakon svih priprema, danas smo u prilici da u svečarskoj i radnoj atmosferi učestvujemo u ovom, za Bošnjake istorijskom činu. Želim vam da se ugodno osjećate, sudjelujete i budete ponosni na priliku da danas budemo ovdje”, naglasio je Zukorlić.

Akademik Muhamed Filipović predočio je prisutnima svoju elaboraciju o temi “Svjetski bošnjački kongres – zašto i kako”. Filipović je rekao da ono što će reći predstavlja vrstu njegovog testamenta, te da će u tome biti otvoren do kraja.

Historija ropstva i segregacija

“Cijeli život borio sam se za priznavanje našeg nacionalnog imena i poštovanje našeg identiteta kao Bošnjaka. U toj borbi, doživljavao sam momente radosti i osjećanje nelagode, jer nismo uspjeli definirati naš identitet, a još više zbog manipulacija sa tim identitetom i imenom, koje i danas traju”, kazao je Filipović.

Podsjetivši na historiju nasilja, koja je počela u 16. stoljeću, Filipović je istakao da je to bila historija ogromnog nasilja, istrebljivanja naroda, uništavanja dobara, historija ropstva i segregacija, kolonijalnog iskorištavanja zemalja i kontinenata, historija zločina bez kazne.

“Rezultat takvog toka istorije je nastanak ne samo terorističkih ideologija, nego su i ustanovljavana i načela jednog mišljenja i kulture i kulturnih ideala kao jedinog izraza napretka onog duha istorije o kojoj govorimo”, rekao je Filipović. On je dodao da “nema harmonije u glazbi koja bi se sastojala samo od jednog tona”, pojasnivši da ljudi različitih vjera i nacija trebaju živjeti u jedinstvu.

Filipović je istakao da bi SBK trebao poslužiti kao sredstvo da se izbjegne odlučivanje o narodu bez tog naroda.

“Uvjeren sam da, ako stvorimo dobre platforme, na dobrom smo putu da ćemo imati uspjeha onoliko koliko se budemo trudili. To znači da sve zavisi od nas, da nećemo ponavljati tužnu istoriju neuspjeha i razočarenja koja nas prati dugo”, kazao je Filipović i poželio učesnicima SBK uspjeh u radu.

Nakon obraćanja akademika Filipovića, javno je pročitana deklaracija SBK-a.

Učesnicima skupa obratio se i predsjednik BANU, akademik Ferid Muhić, koji je ukazao na činjenicu da danas još postoje Bošnjaci koji ne znaju da su Bošnjaci ili se tako ne smiju izjasniti.

“Čovjek koji se javno plaši kazati svoju nacionalnu pripadnost nije emancipiran ni slobodan. Kako je moguće da se taj strah pokazuje samo kod Bošnjaka, čak i 20 godina nakon obnavljanja 1.000 godina starog nacionalnog imena Bošnjak” istaknuo je on. 

Kongresu je prisustvovalo 275 učesnika iz svih dijelova svijeta i svih sfera života.

(Al Jazeera)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.