Potvrđen datum “Å ehidske dženaze 2013”

Na sastanku odbora za organizaciju  dženaza i sahrana te posljednjih ispraćaja identifikovanih žrtava genocida i agresije sa područja Prijedora, održanom u subotu 12.januara 2013.godine donesena je odluka da, kao što je to bio slučaj i posljednjih nekoliko godina termin za obavljanje dženaze ostane 20.juli.

Shvatajući težinu tragedije koja je pogodila kozarački i prijedorski kraj u ljeto 1992.godine koja je kulminirala 20.jula, kada je započeo neviđen pokolj nad nevinim stanovništvom Mataruškog Brda, u kojem je od 20-tog do 25-tog jula 1992.godine u Bišćanima, Rizvanovićima, Rakovčanima, Hambarinama, Čarakovu, Zecovima i Briševu ubijeno blizu 1850 ljudi, žena i djece  odbor je zaključio da je potrebno da ovo ostane datum za održavanje "Šehidskih dženaza" u Prijedoru i Kozarcu.

Ovim datum će se svake godine podsjećati i domaća i međunarodna javnost na kataklizmu koja ovih dana, nakon dvadeset godina dobija svoj epilog u prvim hapšenjima osumnjičenih.

Dženaza u 2013-toj godini će se obaviti u centralnoj gradskoj zoni grada Prijedora. O samoj lokaciji dogovorit će se u toku mjeseca a pretpostavka je da će radi adekvatnosti to biti stadion FK "Berek" .

Na sastanku se raspravljalo o problemima kojima se susreće ovaj odbor a koji su uglavnom posljedica odsustva svijesti o potrebama u organizaciiji kod građanstva a posebno kod mlađe populacije.

Ovo se posebno uoči na sami dan održavanja ovog tužnog skupa kada je odboru najveći problem sakupiti dovoljan broj redara.

Odbor kojeg verifikuju i koji djeluje u okvirima Medžlisa islamske zajednice Prijedor i Kozarac je unatoč svim problemima još jednom potvrdio svoju odlučnost u organizaciji redovnih godišnjih dženaza i sahrana te apeluje da se što više mladih ljudi uključi u organizaciju ovog, građanima Prijedora najtužnijeg godišnjeg skupa.

(MojPrijedor.com)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.