Susret sa Feridom Mehmedagicem – Lekom

 

Piše : Nijaz Brkić

Ovih praznicnih dana pomalo iznenadjen i zatecen primio sam telefonski poziv covjeka kojeg u zivotu nikad nisam vidio niti sam sa njim koju rijec progovorio, a toliko toga lijepog o njemu cuo i na ovdasnjim web. portalima procitao.

Rijec je o Feridu Mehmedagicu, zvanom, Leka, rodjenom Kozarcaninu, sa adresom boravka u Holandiji. Kada mi se predstavio sa punim imenom i prezimenom, sve mi je bilo jasno.

Na momenat sam ga prekinuo sa rijecima da sve o njemu znam i nastavio razgovor sa ovim covjekom kao vec sa starim znancem.

Njegov zahtjev je bio vrlo kratak i krajnje precizan.

Sta znam o familiji Azre Brdar o kojoj se prethodnih sedmica i mjeseci toliko prica i pise?

Bez dileme sam mu predlozio da ce najbolju sliku o stanju u ovoj familiji steci na adresi stanovanja ove sestoclane porodice sa cetvoro maloljetne djece, od kojih niko ne radi.

Ugovorili smo termin odlaska na kucnu adresu ove familije u Carakovo.

Sljedeceg dana krenuli smo na odrediste.

Uz put smo u obliznjoj trgovini na Lekin prijedlog kupili i kompletirali veoma sadrzajan paket prehrambenih artikala i higijenskih potrepstina.

Po dolasku na adresu Brdarevih, ne nalazimo domacine kod kuce.

Primjecujemo na prozoru jedne omanje „trosne“ kuce, u jednoj sobici, cetvoro gusto zbijene djece. Saopstise nam kako im babo i mama nisu kod kuce. Otisli su, kako kazu, u grad. 

Pokusali smo da uspostavimo fizicki kontakt sa ovom djecom, ali su vrata bila zakljucana. Uz prisustvo jednog od komsija kroz prozor smo ubacili namijenjenu hediju ovoj familiji i krenuli dalje.
 

Leka, onako, vidno potresen, sa prizorom stanja u kome je ovu djecu zatekao, predlozi da se ponovo vratimo u trgovinu i da kupimo jos slicnih paketa i urucimo ih jos kojoj ugrozenoj familiji. Ovdasnji mjestani nas posavjetovase da necemo pogrijesiti u odabiru niti jedne ovdasnje familije, kojoj slican paket nije potreban…jer ovdje svi povratnici dijele zajednicku povratnicko-patenicku muku i u stanju su rijetko vidjene socijalne potrebe.

Ovdje niko ne radi.

Svi su osudjeni na milost drugih, sto je konstatovala i ovdasnja Lokalna gradska televizija iz Prijedora koja je prethodnih dana bila u obilasku ovog podrucja.

Predlozise nam da obratimo paznju i na Tahiru Hopovac .

Sljedeci paket je uistinu i zavrsio na adresi ove samohrane majke.

Po povratku iz Carakova u Prijedor, Leka se ne odvaja od telefona i silnih poziva.

Rece mi da ce poslije danasnje akcije darivanja humanitarnih paketa u Carakovu odmah krenuti prema svome rodnom Kozarcu na pripremu za polaganja ploce, za sehidsko turbe, namijenjeno nevino stradalim (iz prethodnog rata) fudbalerima, FK „Bratstvo“iz Kozarca…

Na upit autora ovog teksta sta je to, sto ga tako silno motivise i daje mu toliku snagu i volju jer je ovdje veoma poznato i evidentno da je njegovo ime „uklesano“ u donatorke spiskove mnogobrojnih ovdasnjih humanitarnih akcija a posebno je prisutan na spiskovima sva tri ovdasnja „povratnicka“ fudbalska kluba (FK „Bratstvo“, FK „Berek“ i FK „Brdo“) Leka sa osmjehom uzvraca: Ja bez toga ne mogu, to je dio mene i ja sam najsretniji kad nekome mogu pomoci.

Posebna mi je draz, kako kaze, biti organizatorom turnira koji vec duze godina za redom uspjesno organiziram u Kozarcu i pripremiti ljetnu utakmicu izmedju Kozaracke dijaspore i FK“Bratstva“.

Bez obzira na rezultat, najbitnije je da se u jednom danu, u NASOJ najvecoj maloj carsiji na svijetu, nadju svi moji Kozarcani i da taj susret onako strastveno, belni i obiljezemo.

I jos nesto, vezano za ovog dobrog covjeka.

Ferid Mehmedagic – Leka je i vrlo zapazeni clan humanitarne organizacije „Sedra“ iz Holandije. Ova organizacija je, kako kaze, kroz svoju dugogodisnju aktivnost puno odradila na samoorganizovanju Kozarcana izvan Kozarca i nezaobilazan je faktor zblizavanja svih ljudi sa ovdasnjih prostora. Podrzala je mnogobrojne akcije u skolama(Kozarcu i Rizvanovicima) posebno se istakla u opremanju njihovih kabineta. Bila je i veliki materijalni zamajac u izgradnji sehidskih turbeta, kako u Kozarcu, Skeli, tako i na drugim mjestima. Evidentna i posebno izrazena je i materijalna podrska vec proslogodisnjim manifestacijama raznih obiljezavanja povodom 20.godisnjice nevino stradalih Prijedorcana.

I na kraju Leka primjetivsi da nesto i biljezim, skrenu mi paznju i zamoli me.

Ako budes spominjao neka imena vezano za ovu pricu spomeni i ime Raze Filipovic jer je ona pored mene i Sedre u danasnjoj akciji darivanja humanitarnih paketa u Carakovu, uzela ucesca i sjetila se tesko oboljelog Nijaza Zubanovica kome je poslala skromnu hediju za lijecenje i time postala dio donatorske grupe ove humanitarne akcije.

I jos nesto,

Zakljucak autora ovog teksta je, da je uprkos svih prisutnih nedaca, neimastine i beznadja…bar na jedan dan…bilo se ugodno naci u drustvu ovakvih ljudi, kakav je Ferid Mehmedagic, zvani Leka, jer ovaj covjek sa svojim nagonom, energijom i humanoscu donosi toliko potrebnu nadu koja je posljednji saveznik u bitisanju svakog zivog insana.

(MojPrijedor.com)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.