Duško Kesar oslobođen optužbi

Vijeće za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu oslobodilo je nekadašnjeg pripadnika rezervenog sastava MUP-a Republike Srpske Duška Kesara optužbe za ratni zločin nad muslimanskim civilima u Prijedoru.

Apelacioni sud saopštio je da je preinačio prvostepenu presudu Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, kojom je Kesar za ratni zločin u saizvršilaštvu bio osuđen na 15 godina zatvora.

Na osnovu svih izvedenih dokaza, Apelacioni sud je zaključio da nema čvrstih i nesumnjivih dokaza da je Kesar učestvovao u izvršenju tog djela.

"Samo prisustvo okrivljenog Duška Kesara ispred kuće oštećenih, zajedno sa Draškom Krndijom i Dragom Radakovićem, od momenta bacanja bombi i postavljanja eksploziva, pa čak i za vrijeme dok su oštećeni lišeni života u kući, ne ukazuje da je okrivljeni od početka do završetka izvršenja krivičnog djela preduzimao radnje izvršenja krivičnog djela ili da je postupao u istoj namjeri, odnosno sama za sebe ne može biti dokaz njegove volje da na drugi način učestvuje u lišenju života oštećenih", odlučio je Apelacioni sud.

Optužnica je teretila Kesara da je kao pripadnik rezervnog sastava MUP-a Republike Srpske, zajedno sa pravnosnažno osuđenim Dragom Radakovićem i Draškom Krndijom, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba od 1992. do 1995. godine i BiH učestvovao u ubistvu troje muslimanskih civila u Prijedoru – Faruka i Refika Rizvića i Fadile Mahmuljin.

(SRNA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.