Arifagic Investment još bez priključka za struju

 

Oprema vrijedna 1,7 miliona maraka koju je Jusuf Arifagić, biznismen iz Kozarca, uvezao prije nekoliko mjeseci kako bi u obližnjem Trnopolju pokrenuo vlastiti biznis i farmu za uzgoj norveškog crvenog govečeta, još ne može biti testirana.

Dvije činjenice

Da apsurd bude veći, sve je zapelo kod priključka za struju koji Arifagić, koji je u proteklih šest godina u gradnju farme uložio oko četiri miliona maraka vlastitih sredstava i milion eura turskog kredita, još nema.

– Opremu treba montirati i testirati, ali to ne mogu učiniti jer je nemam gdje priključiti. Potpisao sam ugovor s Općinom i “Elektrokrajinom” i još ništa nije realizirano – kaže Arifagić i dodaje da ga politika ne zanima, već samo posao.

U rodnom Kozarcu zadržale su ga dvije činjenice, to što istinski voli svoj kraj i ljude, kojima želi osigurati radno mjesto.

Kupovina agregata

– Na kraju ću, ako bude trebalo, nabaviti agregate i pustiti farmu u pogon. Da je bilo dobre volje, ona bi već radila najmanje tri ili četiri godine i umjesto sadašnjih 18, imala 180 zaposlenih – kaže Arifagić, koji još dodaje da je njegov primjer loša reklama za dijasporu koja želi ulagati u BiH.

Hotel za krave

Farma koju Arifagić gradi ima oko 21.000 kvadrata i mnogi je nazivaju “hotelom za krave”. U samom objektu bit će smješteno oko 600 krava, za koje je, između ostalog, nabavio gumene prostirke, madrace, ventilatore za održavanje temperature…

– Projekt je popraćen i s naučne strane, jer je planirano da uz njega bude otvorena i jedna srednja Poljoprivredna škola s norveškim nastavnim planom i programom – kazao je Arifagić.

 

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.