KOZARAC-Jutarnji trač…

 

Jucerasnja desavanja u Prijedoru, u povodu 10. decembra, Medjunarodnog Dana ljudskih prava, odjeknula su sirom svijeta i ponovo je vlast u Prijedoru ucinila da se na Prijedor stavi crna mrlja kada je u pitanju postivanje ljudskih prava.

Ponovo se lokalna vlast stavila iznad zakona i zabranila pravo na okupljanje sto je nazalost postala ustaljena praksa u gradu koji treba da se suoci sa genocidom koji je u njemu pocinjen.

Nakon press konferencije koju je odrzao Odbor za obiljezavanje 20 godisnjice stradanja u opstini Prijedor, grupa gradjana, aktivista za ljudska prava, ipak je izrazila svoje negodovanje ovakvom odlukom vlasti i izrazila gradjansku neposlusnost, kao vid borbe koji postaje obavezan onda kada se ljudska prava drsko i bezobrazno krse, kao sto je to slucaj u Prijedoru.

Kao sto ste imali priliku vidjeti, pogotovo na FB, podrska borbi za ljudska prava u Prijedoru data je u gradovima sirom Bosne i Hercegovine, i cijeloga svijeta, a posebno nas raduje podrska iz Banjaluke koja daje nadu da se gradjanska svijest u BiH pocela buditi i da ce mladi ljudi pokrenuti promjene u ovoj napacenoj zemlji.

Zalosna je i bolna,  izjava Muharema Murselovica u kojoj kaze:“Ne znam zašto se nije dozvolila ta šetnja. Ali isto tako mislim da se protest na trgu mogao održati. Mislim da se previše zateže konopac. Moglo se to simbolično iskazati na glavnom trgu , bez te šetnje, pa se onda kasnije razgovarati. Imam osjećaj da se htjelo da se izazovu sukobi sa jedne i sa druge strane. Zato mislim da treba razgovarati i ja ću dati sve od sebe da ubrzo dođe do sastanka između predstavnika MUP-a, gradonačelnika Pavića sa nevladinim organizacijama. Svi znaju šta se to desilo u Prijedoru, i Srbi i Bošnjaci i ne treba zatezati konopac više nego što je potrebno” rekao je za BUKU Muharem Murselović, kao da je dobivsi mandat automatski zaboravio sve ovogodisnje zabrane koje su se desavale u Prijedoru.

Udruzenje Gradjana Optimisti2004-Kozarac, ostro osudjuju ovakve i slicne izjave nasih odbornika, i umjesto da rade na povlacenju sramne odluke po kojoj se udruzenja okupljena u Odboru stavljena na crnu listu, oni ovakvim izjavama doprinose da prijedorski faraon umjesto kazne i smakinjanja s vlasti, dobija nagrade razoraznih Liga “humanista”.

Sto se carsije tice, decembar nam je donio pravu zimsku idilu, nakon par toplih dana, hladnoca nas je zakovala a ubrzo nam je bijeli pokrivac donio malo svijetla u dugim zimskim nocima…

Kako je kraj godine, vrijeme je i za zakljucenje ove godine, i pripreme za narednu, a dvije nase najjace firme imale su i tredicionalne vecere sa radnicima, gdje se zajednicki proslavljao  ovogodisnji poslovni uspjeh.

U subotu je firma Austronet proslavila i potvrdila svoj uspjeh i primjer na koji nacin se najbolje vodi politika opstanka na ovim prostorima i na koji nacin se ovdje moze osigurati normalan zivot.

Direktor, Enes Kahrimanovic, istakao je da ce firma i dalje nastaviti da razvija svoje kapacitete i na taj nacin otvara nova radna mjesta a potpisani ugovori daju sigurnost opstanku firme i njenom daljnjem razvoj.

Iducu noc, slicno okupljanje imali su i radnici okupljeni oko naseg Jusufa Arifagica o cijem projektu mozemo sve vise citati u medijima jer prestavlja nesto sto se rijetko moze vidjeti i u Evropi a pogotovo na Balkanu a o cemu cemo vjerujem u buducnosti vise pisati kao centru razvoja ovoga kraja.

U nedelju sam, zahvaljujuci ovoj tehnici bio u mogucnosti da prisustvujem sastanku Udruzenja Kozarcana u Cikagu, na kojem smo otvoreno mogli razgovarati o nacinu naseg boljeg organizovanja i djelovanja i iskreno sam sretan da smo krenuli sa ovakvim nacinom komuniciranja a ujedno sam i obradovan i podrskom koju smo dobili iz Cikaga.

Dogovoreno je da se ovako cesce okupljamo i dogovaramo, a uskoro cemo imati i konkretne rezultate.

Po svemu sudeci, iduca 2013.  nece biti toliko crna, kako je predvidjaju Maje…;)

 

 

Arcade Games

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Nelly
  • Milord
  • spada
  • Fatuma
  • Madoka
  • le Lac
  • Vigil with the doves
  • Human rights are not white
  • "I am tired and sick of war. Its glory is all moonshine. It is only those who have neither fired a shot nor heard the shrieks and groans of the wounded who cry aloud for blood, for vengeance, for desolation. War is hell." William T. Sherman

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.