KOZARAC-Jutarnji trač…

 

Jucerasnja desavanja u Prijedoru, u povodu 10. decembra, Medjunarodnog Dana ljudskih prava, odjeknula su sirom svijeta i ponovo je vlast u Prijedoru ucinila da se na Prijedor stavi crna mrlja kada je u pitanju postivanje ljudskih prava.

Ponovo se lokalna vlast stavila iznad zakona i zabranila pravo na okupljanje sto je nazalost postala ustaljena praksa u gradu koji treba da se suoci sa genocidom koji je u njemu pocinjen.

Nakon press konferencije koju je odrzao Odbor za obiljezavanje 20 godisnjice stradanja u opstini Prijedor, grupa gradjana, aktivista za ljudska prava, ipak je izrazila svoje negodovanje ovakvom odlukom vlasti i izrazila gradjansku neposlusnost, kao vid borbe koji postaje obavezan onda kada se ljudska prava drsko i bezobrazno krse, kao sto je to slucaj u Prijedoru.

Kao sto ste imali priliku vidjeti, pogotovo na FB, podrska borbi za ljudska prava u Prijedoru data je u gradovima sirom Bosne i Hercegovine, i cijeloga svijeta, a posebno nas raduje podrska iz Banjaluke koja daje nadu da se gradjanska svijest u BiH pocela buditi i da ce mladi ljudi pokrenuti promjene u ovoj napacenoj zemlji.

Zalosna je i bolna,  izjava Muharema Murselovica u kojoj kaze:“Ne znam zašto se nije dozvolila ta šetnja. Ali isto tako mislim da se protest na trgu mogao održati. Mislim da se previše zateže konopac. Moglo se to simbolično iskazati na glavnom trgu , bez te šetnje, pa se onda kasnije razgovarati. Imam osjećaj da se htjelo da se izazovu sukobi sa jedne i sa druge strane. Zato mislim da treba razgovarati i ja ću dati sve od sebe da ubrzo dođe do sastanka između predstavnika MUP-a, gradonačelnika Pavića sa nevladinim organizacijama. Svi znaju šta se to desilo u Prijedoru, i Srbi i Bošnjaci i ne treba zatezati konopac više nego što je potrebno” rekao je za BUKU Muharem Murselović, kao da je dobivsi mandat automatski zaboravio sve ovogodisnje zabrane koje su se desavale u Prijedoru.

Udruzenje Gradjana Optimisti2004-Kozarac, ostro osudjuju ovakve i slicne izjave nasih odbornika, i umjesto da rade na povlacenju sramne odluke po kojoj se udruzenja okupljena u Odboru stavljena na crnu listu, oni ovakvim izjavama doprinose da prijedorski faraon umjesto kazne i smakinjanja s vlasti, dobija nagrade razoraznih Liga “humanista”.

Sto se carsije tice, decembar nam je donio pravu zimsku idilu, nakon par toplih dana, hladnoca nas je zakovala a ubrzo nam je bijeli pokrivac donio malo svijetla u dugim zimskim nocima…

Kako je kraj godine, vrijeme je i za zakljucenje ove godine, i pripreme za narednu, a dvije nase najjace firme imale su i tredicionalne vecere sa radnicima, gdje se zajednicki proslavljao  ovogodisnji poslovni uspjeh.

U subotu je firma Austronet proslavila i potvrdila svoj uspjeh i primjer na koji nacin se najbolje vodi politika opstanka na ovim prostorima i na koji nacin se ovdje moze osigurati normalan zivot.

Direktor, Enes Kahrimanovic, istakao je da ce firma i dalje nastaviti da razvija svoje kapacitete i na taj nacin otvara nova radna mjesta a potpisani ugovori daju sigurnost opstanku firme i njenom daljnjem razvoj.

Iducu noc, slicno okupljanje imali su i radnici okupljeni oko naseg Jusufa Arifagica o cijem projektu mozemo sve vise citati u medijima jer prestavlja nesto sto se rijetko moze vidjeti i u Evropi a pogotovo na Balkanu a o cemu cemo vjerujem u buducnosti vise pisati kao centru razvoja ovoga kraja.

U nedelju sam, zahvaljujuci ovoj tehnici bio u mogucnosti da prisustvujem sastanku Udruzenja Kozarcana u Cikagu, na kojem smo otvoreno mogli razgovarati o nacinu naseg boljeg organizovanja i djelovanja i iskreno sam sretan da smo krenuli sa ovakvim nacinom komuniciranja a ujedno sam i obradovan i podrskom koju smo dobili iz Cikaga.

Dogovoreno je da se ovako cesce okupljamo i dogovaramo, a uskoro cemo imati i konkretne rezultate.

Po svemu sudeci, iduca 2013.  nece biti toliko crna, kako je predvidjaju Maje…;)

 

 

Arcade Games

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.