YIHR: Vladavina prava u BiH je ugrožena

Na treningu "Povezivanje, istraživanje, zagovaranje", održanom u Mostaru od 30. novembra do 2. decembra, Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) u BiH uz podršku USAID Justice Sector Development Project II, organizirala je prvo okupljanje mladih iz cijele zemlje koji će u narednih godinu dana raditi na izgradnji kapaciteta i zagovaranju novih rješenja u cilju reforme pravosudnih institucija i očuvanja vladavine prava u zemlji

Predavači na treningu bili su istaknuti eksperti, ali i aktivisti iz civilnog društva – Darko Brkan, Sanel Huskić, Ivan Rozić, Elma Demir, Emin Mahmutović i Nedim Jahić, a suština treninga bila je izgradnja osnova za strateški pristup pitanju zaštite vladavine prava u BiH kroz program "Mladi za pravdu", saopćeno je u nedjelju iz YIHR-a.

Na skupu je posebna pažnja posvećena posljednjem dogovoru SNSD-a i SDP-a koji zalazi u izmjene statusa Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Upozoreno je i da se velika pažnja u ovom slučaju posvećuje pitanju izbora sudija i tužilaca, ali da je bitnija činjenica dalje političke kontrole njihovog razrješenja, što mora biti zaustavljeno.

Aktivisti iz programa "Mladi za pravdu" dolaze s pravnih fakulteta i fakulteta političkih nauka iz Mostara, Sarajeva, Banja Luke, Bihaća, Tuzle, Srebrenice, Zenice i Pala, gradova koji će biti i središte aktivnosti planiranih javnih konsultacija o pravosuđu.

Ovom prilikom najavljena je i izrada ekspertskih analiza o harmonizaciji zakonskih propisa i ujednačavanju sudske prakse, koje će Inicijativa realizirati u saradnji s Centrom za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu.

Naredno okupljanje planirano je za 21. decembar u Banja Luci, kada će Inicijativa, zajedno s omladinskim ograncima političkih partija te predstavnicima deset lokalnih partnerskih organizacija i studentskih udruženja, pristupiti izradi medijske strategije i plana javne kampanje.

Cilj te kampanje je da u 2013. godini pitanje reforme pravosuđa vrati u centar pažnje javnosti te zaustavi izvaninstitucionalno dogovoranje bez građanskog učešća.

(FENA)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • le cep de vigne (Syrah)
  • grenades
  • pomegranate
  • Ridah
  • dedans
  • dedans +
  • dedans +++
  • dedans ++
  • dedans du dehors

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.