KOZARAC-Jutarnji trač…

 

Skoro tri dana, trebalo je vodovodu da sanira kvar na vodovodnim instalacijama i zaustavi vodu koja je hukala carsijom.

Iskreno, brzo su i uradili, kako je dolazio vikend, mislio sam da ce se tek iduce sedmice raditi na tome, ali izgleda da je lokva na glavnoj cesti uslovila da se problem brze rijesi..

Proteklu sedmicu , poklopilo nas je sivilo pa se ni vrijeme nije mjenjalo, tako da je danasnja vedrina dosla vise nego dobro, a sto se tice desavanja u carsiji, jucerasnji dan je bio vise nego popunjen…

Vec ste mogli citati da je na proširenoj sjenici savjeta MZ Kozarac održanoj 19.11.2012.  razgovarano  o najavljenoj posjeti prijateljske MZ Kosova Maglaj kao i obilježavanju 25.novembra Dana državnosti BiH.

MZ Kozarac već nekoliko godina ima potpisan sporazum o kulturnoj sportskoj i drugim oblicima saradnje sa MZ Kosova Maglaj te se svake godine organizuju posjete u cilju njegovanja prijateljskih veza ovih mjesnih zajednica s obzirom da za to postoji osnova vezano za dešavanja u proteklom ratu.

Kroz ovu mjesnu zajednicu su prošle hiljade izbjeglica sa područja Kozarca i šire regije koji su bili transportovani vagonima poslije golgote koju su građani našeg kraja prošli 1992.

U najtežim uslovima bili smo prihvaćeni i pomognuti o čemu ne treba puno polemisati jer većina zna kako je bilo, ko mu je pomogao  i kroz šta je prošao  u vremenu kad se pokazivale i one najlošije i one najbolje ljudske osobine.

Glavni nosioci ovih događanja bili su Savjet MZ Kozarac KUD „Kozara Kozarac i NVO „Srcem do Mira“.

Nasi dragi prijatelji iz Kosova, zajedno sa domacinima, prvo su obisli Spomen obiljezje na Krkicima i polozili cvijece, nakon cega su obisli i Sehidsko mezarje u Kamicanima, gdje su takodjer, ucenjem fatihe odali pocast nasim sehidima.

Nakon obilaska Sehidskog mezarja, druzenje se nastavilo u sali Mjesne zajednice Kozarac, a clanovi naseg KUD-a pobrinuli su se za izvrsnu atmosveru….

Ova posjeta se organizovala u vremenu kad obilježavamo značajan datum BiH istorije koji mnogi pokušavaju osporiti te je bitno da  damo značaj obilježavanju ovog praznika radi naše i budućnosti naše djece.

Fotografije ovog dogadjaja napravio je Senad Joldic, aktivista Optimista2004, i moram priznati da je odlicno odradio posao, jer licno nisam mogao prisustvovati posto sam sa 180% tnim invalidima isao u Travnik, gdje se takodjer obiljezavali znacajni datumi, Dan Drzavnosti Bosne i Hercegovine kao i 20 rodjendan 17. Viteske Krajiske brdske brigade, jedne od najslavnijih brigada Arminj BiH.

Ako ikada napisem knjigu o 17. oj, opisacu osjecaje veterana, koji su se okupili  zajedno na Sehidskom mezarju u Travniku da odaju pocast nasim naboljim sinovima koji su dali svoje zivote braneci Bosnu i Hercegovinu..

Nakon obilaska mezarja i ucenja Ja-sina za nase sehide, delegacija udruzenja 17. VKBBR je polozila cvijece na Spomenik u travnickoj kasarni, gdje je 17. i rodjena, poslije cega se program nastavio u nekadasnjem Domu Armije, hdje je organizovana Akadmija te druzenje.

Emso, Dada i ja vratili smo se Plavim putem, obilezeci i znacajne gradove Jajce i Mrkonjic, gdje se takodjer odrzavali dogadjaji ovodom rodjendana Bosne i Hercegovine.

Zadnjih par Jutarnjih traceva, pisao sam o tome kako da se organizujemo, tema se u nekom smislu prenijela na forum pa cu tamo mozda reci nesto vise, dosta vas se javilo privatno na mail i dali nam podsku, zbog toga se ovom prilikom svima iskreno zahvaljujem na toplim rijecima i konkretnim djelima.

Mislim i da me neki nisu najbolje ni razumjeli, zaista ovaj put ne trazimo za stranicu, niti za nas, vec odavno je finansiramo svojim sredstvima i zivimo od druge nafake, tako da ce kozarac.ba opstati i dalje, samo je stvar pisanja i rada na stranici i vase intarakcije.

Mi zelimo da putem ovoga virtuala i udruzenja Optimisti da povezemo sve nase patriote koji mogu i zele pomoci Kozarcu. Smatram da smo vec tu i da se samo trebamo organizovati i pozicionirati. Tad bi napravili i promjene na samom virtualu, kao i nacinu njegovog finansiranja..

Nadam se da cemo ubrzo izaci i sa konkretnim aktivnostima, a trenutno razmisljamo da organizujemo zajenicki docek Nove godine, na kojem bi prije slavlja mogli razgovati o tome. Bilo bi dobro kada bi nam se javili svi koji dolaze u Kozarac za Novu godinu, koji prate ovaj virtual i zele da budu sa nama tu noc.

Na forumu sam procitao zanimljiv post, naseg novog clana Kozaracki-54, koji kaze da odavno cita komentare na stranici, sto znaci da je odavno i nas clan ali eto tek danas je napravio i novi nick Kozaracki-54, kako bi lakse, pod maskom, odrzao ders svima nama, neobrazovanim, jadnim, cemernim…

U potpinosti se slazem sa svim sto je rekao, jedino sto mu zamjeram sto je stavio masku da to kaze, umjesto da je stao naprijed, okupio nase vrijedne ljude i pomogao konkretno Kozarcu.

Kad je Tito umro, misli smo da je dosao Sudnji Dan, onda je dosao Alija, te kad je on umro svatili smo da se i bez njega moze…

Kako?, Ko?, Kada? Mnogo je pitanja koja samo citamo, i sutimo, ravnodusni….

Zavrsicu trac sa rijecima naseg novog-starog clana, naseg Kozarcana, a Vi, Vi, moji dragi  Kozarcani koji ovo procitate, recite otvoreno, bez maski, sta mislite, sta zelite, koga podrzavate a koga ne, ko je narod, ko dijaspora, ko nas prestavlja…, i vjerujem da bih tada dosli i do konkretne vase interakcije i bolje se pripremili za bozicne praznike odnosno za narednu 2013. godinu, koja nam sigurno dolazi sa svakim ovim mojim otipkanim slovom…

“Odavno čitam razne komentare, a nekako mi je posebno zanimljivim čine ove teme o tome kako treba ujediniti Kozarčane, ko će tu igrati kakvu ulogu i tome slično.

Kada smo već kod toga ko će igrati kakvu ulogu, da li se iko dragi moji Kozarčani pitao šta je sa onim našim današnjim kozaračkim intelektualcima? Gdje su i šta rade i koliko oni svojom stručnosšću mogu doprinijeti našem Kozarcu, a u njihovu želju da pomognu svome zavičaju uopšte ne sumnjam!!! No, drugo je pitanje, pa možda i najkrupnije – koliko sami stanovnici Kozarca znaju o tim našim mladim intelektualcima?

Da li je neko od vas na forumu čuo za Kozarčanina Igora Kulenovića, zadarskog univerzitetskog profesora, arheologa? Možda, jer je sin čuvenog Alije Kulenovića. I samo jer je njegov sin možda je neki stariji Kozarčanin čuo za njega.

Da li ste upoznati, a znam da niste, sa činjenicom da je mladi historičar, profesor Medić (čijeg imena se trenutno ne mogu sjetiti) u Sarajevu odbranio magistarsku tezu na temi o zločinima u Prijedoru 1992. i time stradanje nesrpskog naroda u ovoj opštini prvi direktno uveo u historiografiju kao nauku? Dakle, prvu naučnu knjigu o zločinima na našem prostoru!

Znate li za Sebinu Sivac koja piše doktorsku tezu o historiji Kozarca u Sjedinjenim Američkim Državama i time će promovisati Kozarac daleko od svog zavičaja!

Šta je sa malim Mujkanovićem, donedavno učenikom medrese u Sarajevu koji hara Filozofskim fakultetom u istom gradu i o kojem više zna Sarajevo nego njegov Kozarac?

Gdje je mlada Kulašićka Elmina iz CoP fondacije o kojoj smo jedanput nešto čuli? Koliko znate o Satki Mujagiću i njegovoj borbi za promociju Kozarca?

Mladih intelektualaca Kozarčana, stručnjaka u svojim branšama pored nabrojanih ima na desetine, da ne kažem na stotine od Australije preko evropskih zemalja do SAD-a i Kanade, što informatičara, doktora, magistara, arhitekata, inženjera, profesora, sportista, umjetnika….

Ne, gospodo Kozaračka, njima ne pridodajete pažnju jer su očito previše jaki za sve vas i nas. Oni bi, što odgovorno tvrdim, sad pomogli Kozarcu i trebali da budu nosioci svekozaračkog ujedinjenja, kongresa, ali ne može gospodo kada svaki pokušaj kozaračkog ujedinjenja završi vašom lokalnom primitivnom pričom o tome šta je Nečko Bešić rekao Arčiju Kulašiću, šta je radio mlitavi i metiljavi Nihad Forić, gdje je uključen Ibro Kahrimanović, kako se ponaša Kemo Fazlić i kako liječi i da li uopšte zna da liječi doktor Škerić…

Toliko!”

Selam BA, ako nas ima?

I naravno, cestitam Vam Dan drzavnosti nase drage Bosne i Hercegovine, iako se zvanicno u ovo dijelu Bosne i Hercegovine ne obiljezava ovaj datum…

Budi ruka koja Bosnu hrani…

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.