Džuma…

 

“O vjernici, kada se u petak na molitvu pozovete, kupoprodaju ostavite i pođite da molitvu obavite; to vam je bolje, neka znate! A kad se molitva obavi, onda se po zemlji raziđite i Allahovu blagodat tražite i Allaha mnogo spominjite, da biste postigli što želite” (El-Džumu'a 9. i 10.)

Allah je Uzvišeni, Gordi i Njemu pripada sva gordost i oholost: “On zna nevidljivi i vidljivi svijet, On je Veličanstveni i Uzvišeni.”(Er-R`ad, 9 )

Sva stvorenja podređena su Njegovoj gordosti i oholosti i sva stvorenja čine sedždu Njegovoj uzvišenosti. Onoga koji se uzoholi, Allah će poniziti, a onome koji se smatra uzvišenim, umanjit će vrijednost i spomen: ‘’To je zato što je Allah istina, a oni kojima oni, pored Allaha, robuju su neistina, i zato što je Allah uzvišen i velik.” (El-Hadždž, 62 )

U poređenju sa Uzvišenim Allahom sve je malo i neznatno: ”Oni ne veličaju Allaha onako kako Ga treba veličati; a čitava Zemlja će na Sudnjem danu u Njegovoj šaci biti, a nebesa će Svojom desnicom smotati.” (Ez-Zumer, 67) 

Allah je uzvišen u Svom biću, imenima i atributima i od njegove uzvišenosti i gordosti jeste i to što će Zemlja biti u Njegovoj šaci, a nebesa će smotati Svojom desnicom: “Allah je, zaista, uzvišen i velik!” (En-Nisa, 34)

Isto tako od Njegove gordosti jeste i to što je Njegov kursijj (mjesto Allahovih stopala – onako kako to Njemu priliči) veći od nebesa i Zemlje, a životi svih stvorenja su u Njegovoj ruci i ta stvorenja se ponašaju shodno Njegovoj volji: kreću se i miruju shodno Njegovoj volji i htijenju i sve živo podređeno je Njegovoj vlasti i uzvišenosti: “Sud pripada jedino Allahu, Uzvišenome i Velikome.” (Gafir, 12)

Allah je jedino istinsko božanstvo i nema istinskog božanstva mimo Njega, On je uzvišen iznad onoga što Mu pripisuju nevjernici, gord je i uzvišen iznad svakog zla, manjkavosti, mahane, nepravde i Njemu pripada svaka gordost i oholost: “Njemu pripada oholost na nebesima i na Zemlji, On je Silni i Mudri!” (Džasije, 37)

Sve, mimo Allaha, podložno je promjeni i preobražaju. Sve, mimo Allaha, podložno je uvećanju i umanjenju, trenucima snage i slabosti, procvata i uvelosti. Sve, mimo Allaha, postoji nakon što ga nije bilo i nestat će nakon što je postojalo, a On je jedini Vječni koji se ne mijenja, ne preobražava niti nestaje.

Kada Allahov rob spozna da je jedino Allah Uzvišeni, Veliki, Gordi i Oholi, bit će ubijeđen da nikome mimo Allaha nije dozvoljeno da se opisuje osobinom gordosti i oholosti i spoznat će da mu nije dozvoljeno da se oholi nad svojom braćom muslimanima.

Uzvišeni Allah rekao je u vjerodostojnom hadisi-kudsijju koji bilježi Ibn Hibban: ”Oholost je Moj ogrtač, a uzvišenost je Moja haljina, ko Mi se u te dvije stvari usprotivi i sebi ih pokuša prisvojiti, u Džehennem ću ga uvesti.“

Uzvišeni Allah podučio nas je u Svojoj Knjizi da je prebivalište oholnika džehennemska vatra: “A zar u Džehennemu neće biti boravište oholih?“(Ez-Zumer, 60), a zaista je najružnije njihovo prebivalište i završetak: ”Oni koji o Allahovim znamenjima raspravljaju, iako im nikakav dokaz nije došao, u srcima njihovim je samo oholost koja ih neće dovesti do cilja željenog, zato moli od Allaha zaštitu, jer On, uistinu, sve čuje i sve vidi” (Gafir, 56 )

Oholost  kvari i prlja ljudske duše. Kada u dušama prevlada oholost, tada u njima nestaje ispravnosti pravednosti i dobra, i zbog toga je Uzvišeni Allah zapečatio srca oholnika i prekrio ih koprenom: ”Tako Allah pečati srce svakog oholog i nasilnog.” (Gafir, 35)

Uzvišeni Allah, uz Svoje osobine uzvišenosti, gordosti i oholosti, ima i osobinu milosti, pravednosti i oprosta. Naš plemeniti Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, hvalio je svoga Gospodara na ruku`u riječima: ”Neka je uzvišen Onaj kome pripada sva moć, vlast, oholost i uzvišenost.” (Ebu Davud)

Uzvišeni Allah naredio nam je da donosimo na Njega tekbir (veličanje Allaha): “I Gospodara svoga veličaj!“ (Mudessir, 3), a Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, oporučio je čovjeku da se istinski boji Allaha i da donosi tekbir na svakoj uzvišici. (Ibn Hibban)

Tekbiri se donose na Allaha srcem i jezikom: srcem tako što se Allah veliča, Njegovim imenima i osobinama, uz potpuni osjećaj da je zaista Allah velik, uzvišen, da Njemu pripada sva moć i vlast, da zaslužuje svaki vid veličanja i uvažanja.

Donošenje tekbira jezikom realizira se tako što izgovaramo ‘’Allahu ekber’’ (Allah je najveći). Ovim riječima, koje izgovaraju stanovnici nebesa i Zemlje, veliča se i uvažava Allah i zbog toga je tekbir jedna od Allahovih svetinja i obilježje velikih Allahovih robova.

Tako muslimani izgovaraju tekbir i uzdižu ga prema nebesima prilikom sabah-namaza i pojave zore, a nakon toga kod podne, ikindije, akšama i jacija-namaza. Izgovaranjem tekbira vjernici se pozivaju na namaz, kolju svoje kurbane, spominju Allaha, izgovarajući tekbire susreću se sa svojim neprijateljima na bojnom polju… Riječi ‘’Allah je najveći’’ neprestano potresaju srca dušmana i učvršćuju srca mu`mina i zbog toga je islamski ummet – ummet tekbira.

Onaj koji istinski spozna da je Allah veliki, najveći i veći od svega, kod njega će svaka dunjalučka stvar postati neznatna, neće se bojati nikoga osim Allaha, davat će prednost Allahovom zadovoljstvu nad svim dunjalučkim stvarima i kada čuje poziv na namaz, ‘’Allahu ekber’’ – Allah je najveći, ostavit će sve dunjalučke stvari i odazvat će se pozivu svoga Gospodara, jer je Allah najveći i obaveza je dati prednost pokornosti Njemu nad svim dunjalučkim stvarima, jer je sve malo, a Allah je najveći, sve je prezreno, a Allah je najuzvišeniji, pa donosi na Njega tekbir. 

Allahu ekber!

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • jadis
  • horizon
  • "mer-à-bout"
  • Leona
  • Milord Bbel
  • sac & ressac
  • messager
  • golfe bleu
  • fel-fel en résidence

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.