KOZARAC-Jutarnji trač…

Danasnji Jutarnji trac mogao bih komotno nasloviti sa "Oktobar-mjesec zastite od pozara" kako se inace zvala kampanja koju su zadnjih mjesec dana sprovodili nasi vatrogasci u saradnji sa osnovnim skolama u Kozarcu i Trnopoju.

Vec nekoliko godina Vatrogasno drustvo Kozarac realizuje ovakve aktivnosti u cilju jacanja prevencije protivpozarne zastite kao i promovisanju ovoga poziva medju najmladjom populacijom.

Tokom mjeseca oktobra, u saradnji sa osnovnim skolama u Kozarcu i Trnopolju organizovana su predavanja, koja je ucenicima tokom casa razredne nastave odrzao Mustafa Fazlic, a ucenici su se i ove godine takmicili u likovnom i literarnom stvaralastvu na temu "Oktobar-mjesec zastite od pozara".

Danasnji posljednji oktobarski dan je izabran za svecanu dodjelu priznanja najboljim ucenicima, tako da se u skolama organizovao poseban program.

Prvo je bila posjecena skola u Trnopolju, gdje se ucenicima kratko obratio Mustafa Fazlic, te prigodnim govorom uputio nase najmladje da budu pazljivi kada je vatra u pitanju te kako da reaguju u slucaju da dodje do pozara.

Nakon naseg komandira, procitana su najbolja literarna dijela te podjeljenja priznanja ucenicima te zahvalnica skoli za nesebicnu podrsku u realizaciji ove kampanje.

Poslije svecane dodijele priznanja ucenici su izasli na teren gdje su imali prilike upoznati se i sa dijelom vatrogasne opreme, pored samih vatrogasnih vozila, ucenicku paznju privukle su i brentace sto je dobar znak za vatrogasni podmladak koji bi cim prije trebao da krene sa radom, a to cim prije znacilo bi vatrogasni dom…:(

Vjerujem da ce danasnji dan ostati u lijepom sjecanju kod ovih ucenika te nadam se da ce oni iznjedriti nove dobrovoljce i odrzati tradiciju naseg vatrogasnog drustva, koje s ponosom ove godine slavi 120 godina postojanja.

Nakon skole u Trnopolju, nastavilo se u osnovnoj skoli u Kozarcu sa skoro identicnim programom.

Na kraju, mozemo biti zadovoljni sa uspjesnoscu ove kampanje, pogotovo ako uzmemo u obzir da je nase Vatrogasno drustvo, jedno od rijetkih u Bosni i Hercegovini koji sprovode ovakve aktivnosti i obiljezavaju oktobar kao zvanican mjesec zastite od pozara.

Vjerovatno je i ovo jedan od razloga sto cini nase vatrogasce posebnim i sto je to nasa dugogodisnja tradicija.

Na kraju jedan vatrogasni pozdrav za sve nase clanove, kako aktivne tako i potpomazuce koji cine da nase Vatrogasno drustvo postoji i bude aktivno.

Nadam se da necete zamjeriti sto je trac posvecen vatrogascima, danas je to bio poseban dogadjaj, a i  sama ova djeca su energija koja covjeku daje motivaciju da se bori i dalje…

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.