Sandy, dan poslije: 50 mrtvih, šteta 50 milijardi

 

Prema posljednjim informacijama, uragan Sandy je odnio živote najmanje 55 osoba, samo na američkom tlu. Broj žrtava, nažalost, raste i dalje. Na Karibima je zbog Sandy, prije udara na američko tlo, poginulo 66 osoba.

Posljedice megaoluje osjeća osam miliona ljudi: Sandy je ‘udarila’ na 17 saveznih država, od Maina do Virginije i procjenjuje se da je materijalna šteta visine do 25 milijardi dolara.

Milioni ljudi su bez struje, zgrade su srušene, nasukani tankeri i potopljeni brodovi, finansijska tržišta su se prvi put u 124 godine zatvorila, podzemna željeznica i dalje je u haosu…  Na području New Yerseja je posebno teško: u manjim gradićima i danas bukte požari.

Posljedice snažnog nevremena koje je zahvatilo čak 17 američkih saveznih država, od Virginije do Mainea, izravno osjeća osam miliona ljudi, a broj onih koji su ostali bez električne energije još je i veći. Materijalna šteta je ogromna, procjenjuje je se na između 20 i 25 milijardi dolara.

Ipak, život se polako vraća na uraganom opustošene ulice na istočnoj obali. Četiri hiljade ljudi, samo u New Yorku, radi na popravljanju sistema električne energije; javni prijevoz polako se uspostavlja – a karte su besplatne. Također, aerodromi i druge saobraćajne veze se postepeno otvaraju.

I sigurnosna situacija, pogotovo u New Yorku, danas je nešto bolja. Naime, brojni su kriminalci iskoristili ovu klimatsku katastrofu kako bi masovno pljačkali domove te trgovine. Nije ih uplašila ni Nacionalna garda koja je patrolirala ulicama i štitila napuštene objekte.

U New Yorku, Philadelphiji i drugim gradovima prijavljeno je na desetke krađa i provala u trgovine i stanove, a zanimljivo, dio razbojnika svoje planove je najavljivao putem društvenih mreža Facebook i Twitter.

 

(RSA.BA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.