Uragan Sandy hara Amerikom

 

Najmanje 13 osoba poginulo je u udaru uragana Sandy, javio je CNN. Mrtvih ima u New Yorku, New Jerseyju, Marylandu, Zapadnoj Virginiji i Sjevernoj Karolini. Bez struje je ostalo 5,5 miliona ljudi, a u njujorškoj luci zabilježen je najveći morski val na cijeloj istočnoj obali – čak 9,5 metara.

Jedna je žena poginula u Kanadi, u Torontu, kada je na nju zbog snažog udara vjetra pao reklamni stub, prenosi Index.hr.

Velike količine snijega stvaraju probleme u unutrašnjosti SAD-a. Na zapadu Marylanda palo je čak 70 centimetara snijega.

Zbog nestanka struje i otkazivanja pomoćnog generatora u toku je evakuacija 215 osoba iz bolnice Lanfone u New Yorku. U panici se prevoze čak i najteže bolesni pacijenti, spojeni na aparate za disanje. Prema posljednjim informacijama, poplave su napravile ogromne štete u čak sedam podzemnih tunela u New Yorku ispod East Rivera.

Najmanje pet poginulih u New Yorku

Uragan Sandy je, nakon udara u istočnu obalu, oslabio i proglašena “post-trospkom” olujom. Poplave su zabilježene na gotovo cijelom području istočne obale, a posebno u Atlantic Cityju i cijelom New Jerseyju, koji se prvi našao na udaru oluje. Osim snažnih vjetrova, probleme stvara hladna fronta sa zapada SAD-a, koja ne pojedinim predjelima stvara velike probleme.

Najmanje pet osoba poginulo je u New Yorku, među kojima i 30-godišnjak na kojeg se srušilo stablo. Dvije osobe poginule su u Pennsylvaniji, na jednu se također srušilo drvo, dok je druga poginula u urušavanju kuće. Na jugu Manhattana došlo je do eksplozije transformatora, a sve je snimila kamera na krovu zgrade u Brooklynu.

Američka obalna služba spasila je jučer 14 osoba koje su bile prisiljene napustiti brod koji je plovio uz obalu Sjeverne Karoline, nakon što je posadu zahvatila snažna oluja. Obalna straža i dalje traga za dvije osobe. Brod je zapao u probleme prije dva dana oko 19.30 sati po lokalnom vremenu. Nakon što su ostali bez struje i shvatili kako plove opasno blizu uragana Sandy, u pomoć su pozvali obalnu stražu.

Unesrećene su izvukli helikopterima, a obalna straža nastavila je potragu za nestalima. Mjesto nesreće nalazi se oko 260 kilometara od uragana. 55 metara dugački brod u nedjelju je zapeo u valovima visokima oko 5,5 metara. Radi se o replici čuvenog broda Bounty, koja je napravljena 1962. godine za potrebe snimanja filma Pobuna na brodu Bounty. Plovio je iz Novog Londona u Connecticutu prema St. Petersburgu na Floridi.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.