Uskoro premijera filma o Srđanu Aleksiću

Beogradski reditelj Srdan Golubović izjavio je da će u januaru iduće godine premijerno biti prikazan njegov film "Krugovi" o pripadniku Vojske Republike Srpske Srđanu Aleksiću, koji je poginuo spasavajući civila Alena Glavovića.

Golubović, koji se ovih dana vratio iz Slovenije, gdje završava snimanje filma, rekao je Srni da očekuje da će "Krugovi" do kraja godine biti spremni za premijerno izvođenje.

"Kada će film biti sasvim gotov i spreman za premijeru zavisi isključivo od producenata. Očekujem da će se to dogoditi u januaru iduće godine", kaže Golubović.

Film o Aleksićevom podvigu finansirali su filmski fondovi iz Njemačke, Francuske, Slovenije, Hrvatske i Srbije, a finansirao ga je Evropski fond za razvoj filma Euroimages.

Golubović je tokom snimanja filma u Trebinju rekao da "Krugovi" govore o tome da je "jedini smisao života postati i opstati kao pošten i čestit čovjek". Osnovu za svoje najnovije filmsko ostvarenje Golubović je našao u događaju iz 21. januara 1993. godine tokom rata u BiH. Radnja je smještena u Trebinje, Beograd i Njemačku, 12 godina poslije ubistva vojnika Srđana Aleksića. Film se bavi posljedicama herojskog čina i prati živote ljudi koji su učestvovali u tom događaju, koji im je promijenio živote, prenosi Srna.

Podsjetimo, pripadnik Vojske Republike Srpske Srđan Aleksić našao se u grupi srpskih rezervista koji su legitimisali ljude na pijaci u Trebinju. Kada su naišli na Bošnjaka Alena Glavovića rezervisti su počeli da ga tuku, a Srđan je priskočio u pomoć. Glavović je pobjegao, a četvorica srpskih vojnika su pretukla Srđana, koji je preminuo od zadobijenih rana. Njegov otac Rade u čitulji je napisao: “Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost". Glavović danas živi u Švedskoj sa porodicom i svake godine posjećuje Srđanov grob u Trebinju.

 

(RSa)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.