SAOPÅ TENJE SAVJETA MZ KOZARAC

 

Savjet MZ Kozarac ovim putem, pošto nije u mogućnosti na drugi adekvatan način, želi obavijestiti građane sa područja Kozarca o odlukama i dešavanjima na području ove MZ a koje smatra bitnim koje građani trebaju znati.

Naime, na posljednjoj sjednici Skupštine opštine Prijedor je izglasana odluka o licitaciji i prodaji parcele koja je regulacionim planom Kozarac centar predviđena za Vatrogasni dom Kozarac.

Prije donošenja odluke nije konsultovana niti je obavještena MZ Kozarac, mada je MZ učestvovala u izradi regulacionog plana i bez njene saglasnosti nije mogao biti usvojen.

Savjet MZ Kozarac je uputio pismo načelniku opštine koje možete pročitati na kraju ovog teksta te izrazio svoje ogorčenje ovakvom odlukom.

Savjet MZ Kozarac se ograđuje od ovakve odluke i želi informisati građane da je odluka donesena protiv volje i interesa građana Kozarca i bez saglasnosti Savjeta MZ.

Zanimljivo je istaknuti da su ovu odluku podržali odbornici SDP-a u Skupštini opštine Prijedor, odbornici NGI-a nisu bili prisutni na sjednici, a odbornici SDA su bili protiv.

Odluka možda nije iznenađujuča ali je opasna jer je učinjen presedan, čime se postavlja pitanje smisla postojanja MZ i Savjeta MZ kao legalnog predstavnika građana u odlučivanju po pitanjima bitnim za područja na kom živimo.

Samovolja i bahatost se i dalje nastavljaju što nije ništa novo, ali u svemu ovom ima i dio naše krivice s obzirom da će i dalje kao što je bila praksa do sada, naši ljudi plaćati velike sume novca za parcele koje su naše, a samim tim i njihove te podržavati odluke koje nisu u našem interesu.

Ovo obavještenje je ujedno i apel da razmislimo o svemu počevši od nas samih, naših postupaka pa tek onda o našem jedinstvu, nejedinstvu i interesu.

Savjet MZ Kozarac

Tekst upućen načelniku opštine:

Poštovani/a,

Na redovnoj sjednici Savjeta MZ Kozarac, održanoj 04.09.2012. godine, razmatrana je usvojena odluka Skupštine opštine Prijedor o licitaciji i prodaji parcele koja je regulacionim planom predviđena za izgradnju Vatrogasnog doma.

Savjet MZ je iznenađen i ogorčen ovom odlukom i načinom na koju je donešena.

Podsjećamo da je prije svega Savjet MZ Kozarac po definiciji organ legalno izabran od strane građana i predstavlja neposredni oblik učešća u odlučivanju po pitanjima bitnim za područje na kojem živi.

Podsjećamo da je pri izradi regulacionog plana Kozarac centar učestvovao i Savjet MZ i da su tada definisani glavni interesi građana po pitanju planiranja i izgradnje budućih objekata. Svakako bilo je to na prijedloge i sugestije građana Kozarca.

Regulacioni plan nije mogao biti donesen bez saglasnosti građana i tada je to poštovano, što sada očigledno nije slučaj. Podsjećamo i Vas načelniče da ste učestvovali u usaglašavanju spornih tačaka regulacionog plana zajedno sa delegacijom ispred MZ Kozarac.

S toga je izglasavanje ovakve odluke bez konsultacije savjeta MZ je začuđujuće, a možda nije iznenađujuće, s tim da nam nisu poznati motivi. Da li je u pitanju kratkoročni finansijski interes za opštinu?

U svakom slučaju učinjen je presedan koji dovodi u pitanje smisao postojanja mjesne zajednice i savjeta mjesne zajednice, ili je to samo zbog privida demokratije za široke narodne mase. Građani Kozarca ovu odluku nikad neće zaboraviti bez obzira da li je neko smatrao dobrom ili ne.

Možda ste zaboravili da Vam je savjet MZ Kozarac prije izvjesnog vremena uputio dopis u kojem se tražio sastanak sa Vama, a na kom bi se razmatralo rješavanje ovog dugogodišnjeg problema pored ostalih, a koji bi bio u interesu svih građana. Međutim, taj dopis vjerovatno i dalje stoji negdje u ladicama što inicira da niste htjeli o tome da razgovarate.

Nadamo se da ste svjesni svih posljedica koje nose ovakav način donošenja odluka koje nisu u interesu građana i kojima oni nisu zadovoljni.

Na kraju sa žaljenjem možemo konstatovati da Vaša deviza ili slogan koji koristite „Riječ je riječ“ ili nije tačan ili nije više aktuelan.

S poštovanjem!

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.