Masovna ubistva u Keratermu

Suđenje Ratku Mladiću u Haagu nastavljeno je izvođenjem dokaza o masovnim ubistvima Bošnjaka i Hrvata koja su, prema navodima optužnice, snage pod Mladićevom komandom u ljeto 1992. godine počinile širom BiH.

Svjedok Optužbe Safet Tači opisao je kako je, krajem jula 1992. godine, bio očevidac ubistva oko 150 pritvorenika u logoru Keraterm kod Prijedora.

Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za genocid počinjen u Srebrenici i u još sedam bosanskih opština, uključujući Prijedor, kao i za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Tači je izjavio da su ga, nakon što se iz Hrvatske vratio u selo Kozarac kod Prijedora u namjeri da odvede porodicu, srpske snage uhapsile u maju 1992. i sa stotinama Bošnjaka pritvorile u Keraterm. Uslovi u logoru bili su nehumani, a pritvoreni su bili prebijani, dodao je svjedok.

On je posvjedočio da je u noći između 24. i 25. maja iz logorske “sobe broj 2” vidio kako srpski vojnici na sto u dvorištu postavljaju mitraljez, okrenut ka obližnjoj “sobi broj 3”, u kojoj je bilo zatvoreno oko 150 muškaraca iz prijedorskog sela Hambarine.

“Iz te sobe čuli su se vapaji za zrak, lupali su po vratima, da im otvore… Najvjerovatnije su provalili ta vrata da bi došli do zraka. Kad su provalili, srpski vojnici su na njih zapucali i, kao, upozoravali ih: ‘Ne bježite, pucaćemo’”, rekao je svjedok.

Prema onome što je ispričao, Tači je kasnije od jednog preživjelog iz “sobe broj 3” čuo “da je srpska vojska ubacila otrove u sobu i da su se ljudi gušili i nasilno otvorili vrata da bi došli do zraka, a Srbi su ih dočekali mitraljezom i strijeljali”. Osoba koja mu je to ispričala, prema svjedoku, onesvijestila se od “otrova” u prostoriji i, zahvaljujući tome, preživjela.

Tači je kazao i da su idućeg jutra došli kamioni, u koje su, po naređenju logorskih stražara, pritvorenici, među kojima je bio i on, morali da natovare tijela ubijenih i ranjenih.

Nakon što mu je predočen izvještaj Prvog krajiškog korpusa VRS-a prema kojem je “oko 50” pritvorenika bilo ubijeno “u pokušaju bjekstva”, Tači je tu tvrdnju odbacio kao “totalno netačnu”.

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.