Počela je nova školska godina

 

Ljetni raspust je završen za više od 450.000 učenika u našoj zemlji. Nova školska 2012./2013. godina počela je jutros školskim zvonom, a prvo polugodište će trajati do petka, 28. decembra.

U Federaciji BiH u učionice će danas ući 300.000 učenika, od toga 200.000 osnovaca i 100.000 srednjoškolaca. U Republici Srpskoj u u klupe će sjesti 150.000 učenika, od toga 100.000 osnovaca i oko 50.000 učenika srednjih škola. U RS-u je za 5,7 posto manje prvačića, dok je u FBiH zabilježeno 10 posto manje učenika upisanih u prvi razred osnovne škole.

Čestitke na početku nove školske godine đacima, njihovim roditeljima, učiteljima i nastavnicima, kao i drugima zaposlenim u školstvu uputili su federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić i ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović.

Poseban akcenat stavljen je na sigurnost djece u saobraćaju, posebno onih najlmađih, te je upućen apel svim učesnicima u saobraćaju da obrate maksimalnu pažnju na djecu i učenike, posebno u blizini škola i pješačkih prelaza.

U povodu dolaska nove školske godine oglasila se i ombudsman za djecu Nada Grahovac, koja je ocijenila da je ovaj dogašaj radost za djecu, ali i briga za roditelje koji moraju osigurati knjige, pribor, obuću, odjeću i drugo za svoju djecu. Prvačićima je poželjela da im prvi susret sa školom na najbolji način obilježi najljepši period u odrastanju, te da uče za život, a ne za ocjenu.

(klix.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.