Korićanske stijene: Bijele ruže za svirepo ubijene Bošnjake i Hrvate

U vrelom augustovskom danu prije tačno 20 godina zločinačka ruka je na Korićanskim stijenama u smrt poslala oko 200 nedužnih Bošnjaka i Hrvata.

Umjesto da iz logora Omarska, Keraterm i Trnopolje budu prevezeni na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH, u Travnik, ovi Prijedorčani su izdvojeni iz konvoja i strijeljani na Korićanskim stijenama. Njihove porodice su jucer obišle mjesto stradanja, dok mezare svojih najmilijih može obići samo 70 porodica.

Do sada su identifikovani posmrtni ostaci 124 ubijena muškarca, ali samo njih 70 je ukopano, jer nisu svi skeletni ostaci bili potpuni, pa porodice nisu pristale na ukop.

Kao i svake godine, članovi porodica ubijenih su sa sobom donijeli spomen-ploču, položili su je na mjestu stradanja, a potom je ponovo ponijeli sa sobom nakon odavanja počasti žrtvama, jer lokalne vlasti bh. entiteta Republike Srpske ne dozvoljavaju postavljanje bilo kavog obilježja koje će svjedočiti o zločinu počinjenom nad nevinim ljudima na ovom mjestu.

Jedna ruža više za Sulejmana Kahrimanovića

Ove godine, za razliku od prethodnih, na Korićanskim stijenama je u znak sjećanja na žrtve bačena jedna bijela ruža više, jer je jedan od 12 muškaraca koji su preživjeli strijeljanje Sulejman Kahrimanović nedavno preminuo.

"Organizaciju obilježavanja 20. godišnjice nevino stradalih Prijedorčana na Korićanskim stijenama ove godine predvodi osam udruženja. Komemoracija žrtvama se organizira kao i svake godine. Udruženje građana ‘Optimisti 2004.’ ove godine odaje počast i jednom od svojih osnivača Sulejmanu Kahrimanoviću, jednom od preživjelih sa Korićanskih stijena, koji je preminuo ove godine. Inače se svake godine u provaliju sa stijena baci 250 ruža, 251. će biti za njega.

Poruka toga je da istinu o zločinu mi prenosimo dalje. Sulejman je preminuo, ali ostali smo mi koji je prenosimo na generacije koje dolaze. Generalno, ako govorimo o broju ubijenih na Korićanskim stijenama, mi koristimo ono što je Hag rekao, a to je više od 150, ali isto tako imamo osnovanu pretpostavku da se radi o 200 ili 250 ubijenih, ali to još nije dokazano", rekao je za Klix.ba Ervin Blažević, predsjednik Udruženja "Optimisti 2004.".

To što je 12 muškaraca, koji su uspjeli izbjeći metak, tog augustovskog dana 1992. preživjelo ravno je čudu. Sačuvali su život uglavnom zahvaljujući tome što su ranije skočili u provaliju. Kasnije su svjedočili kako je ovoj grupi Prijedorčana naređeno da stanu na rub stijena, a potom su im pripadnici srpske policije u Prijedoru pucali u leđa i potiljak, a tijela su padala u provaliju.

Obilježavanju godišnjice egzekucije Bošnjaka i Hrvata na Korićanskim stijenama danas je prisustvovao i sin Sulejmana Kahrimanovića, Suad Kahrimanović.

Suad je tog 21. augusta izgubio brata Mehmeda, a otac se uspio spasiti.

"Teško je o svemu tome govoriti na ovaj dan, ali i bilo koji drugi dan. Otac je puno toga ispričao, ali imao sam uvijek osjećaj da je puno toga ostalo u njemu, jednostavno nije mogao o svemu pričati.

Dosta je toga držao u sebi, to ga je dotuklo. Ponekad mi se čini da je i on bio mrtav od ‘92., jer sve poslije toga više nije bio život, samo on zna kako je sa svim tim živio.

Brat i on su bili skupa, otac je skočio u provaliju i tako preživio, a bratove posmrtne ostatke smo sahranili prošle godine", rekao je Suad Kahrimanović za Klix.ba.

 

"Svi su bili civili. Klečali su iznad provalije"

"Ja sam ispalio jedan rafal, ali ne do kraja. Kretao sam se sastrane da ne bih pogodio pripadnike Interventnog voda. Nisam ubacio rezervno punjenje. Nije bilo potrebe… Nestajali su ljudi", ovako je 21. august na Korićanskim stijenama opisao Damir Ivanković, bivši pripadnik Interventnog voda policije iz Prijedora tokom suđenja. Ivanković je osuđen na 14 godina zatvora nakon priznanja krivice.

"U dvije vrste su bili poredani muškarci. Svi su bili civili, niko nije imao uniformu. Klečali su na koljenima iznad provalije. Prema mojoj procjeni, bilo ih je oko 70. Čuli smo prvo pucnje sa mjesta na kojem je bila druga grupa Bošnjaka. Onda smo i mi počeli pucati. Ja sam pucao iz malokalibarske puške. Ispalio sam pet metaka”, dio je svjedočenja još jednog od učesnika egzekucije na Korićanskim stijenama Ljubiše Četića, koji je nakon priznanja krivice osuđen na 13 godina zatvora.

Sud BiH je u junu ove godine osudio i Sašu Zečevića, Radoslava Kneževića i Marinka Ljepoju, bivše pripadnike Interventnog voda prijedorske policije, na po 23 godine zatvora.

( E. Gorinjac; Klix.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.