Džuma…

“O vjernici, kada se u petak na molitvu pozovete, kupoprodaju ostavite i pođite da molitvu obavite; to vam je bolje, neka znate! A kad se molitva obavi, onda se po zemlji raziđite i Allahovu blagodat tražite i Allaha mnogo spominjite, da biste postigli što želite” (El-Džumu'a 9. i 10.)

Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini objavilo je fetvu kojom se zabranjuje “učestvovanje u tzv. bajramskim sijelima i dernecima koje organiziraju ugostiteljske radnje uz šerijatom zabranjene sadržaje”.

 

Fetva broj 4/11 odgovor je na “brojna pitanja koja su uputili članovi Islamske zajednice u vezi pojave oglasa u kojima pojedine ugostiteljske radnje i kafići oglašavaju organiziranje tzv. bajramskih sijela, derneka, partiya, fešti…, uz šerijatom zabranjene sadržaje.”

 

FETVA:

Šerijatski je zabranjeno (haram) organiziranje i učestvovanje u gore spomenutim tzv. bajramskim sijelima, dernecima, partiyima, feštama… na koje pozivaju pojedine ugostiteljske radnje i kafići dovodeći najveći islamski blagdan Bajram u vezu s kafanskim ambijentom pijanki, terevenki i šerijatom zabranjenih oblika zabave, često uz učešće pjevača i pjevačica iz drugih kultura koji ne osjećaju i ne razumiju duh i smisao Bajrama.

Bajram je blagdan radosti u kojemu se vjernici na primjeren, šerijatom dozvoljen način raduju i vesele nakon skrušeno obavljenog ibadeta posta i iskazane ljubavi, predanosti i odanosti Uzvišenom Allahu i vrijednostima Njegove vjere. Postom i drugim ibadetima tokom mjeseca ramazana vjernici pokazuju zavidan nivo samodiscipline i samosavlađivanja na putu približavanja idealu takvaluka – suzdržavanja od svega čime Allah, dželle še'nuhu, nije zadovoljan.

Učestvovanjem u gore spomenutom grijehu (m'asijet), koji je u potpunoj oprečnosti s duhom, značenjem i ciljem blagdana Bajrama, musliman se udaljava s puta istine i takvaluka i priklanja se šejtanskom društvu, a o šejtanu i njegovom zavođenju, Kur'an kazuje: „…šejtan je doista čovjeku otvoreni neprijatelj”. (Jusuf, 5) „Šejtan je, uistinu, vaš neprijatelj, pa ga takvim i smatrajte!” (Fatir, 6) „Šejtan im je lijepim postupke njihove predočio, pa ih od pravog puta odvratio.” (Muhammed, 38).

Konzumiranje alkohola je, kao što je općepoznato, strogo zabranjeno u islamu, pa bi obilježavanje Bajrama u neislamskom ambijentu, uz konzumiranje, slušanje i gledanje onoga što je haram, predstavljalo veliki grijeh koji dovodi u pitanje sve duhovne vrijednosti ramazana i posta te je samim tim u suprotnosti s duhom i ciljem ovog velikog islamskog blagdana.

Zato pozivamo muslimane da se ne odazivaju šejtanskom pozivu i da ne učestvuju u spomenutim haram sijelima i dernecima, a vlasnicima ugostiteljskih objekata savjetujemo da se okanu skrnavljenja blagdana Bajrama.

„To je savjet za onoga koji u Allaha i onaj svijet vjeruje, – a onome koji se Allaha boji, On će izlaz naći i opskrbiće ga odakle se i ne nada; onome koji se u Allaha uzda, On mu je dosta” – kaže Uzvišeni Allah u suri Et-Talaq, 2-3. ajet.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.