Posjeta masovnim grobnicama Stari Kevljani

U Starim Kevljanima je jučer u organizaciji mještana ove mjesne zajednice i Odbora za organizaciju 20-godišnjice stradanja nedužnih ljudi-Prijedor,održana komemoracija u znak sjećanja na početak ekshumacija najveće masovne grobnice u Bosanskoj Krajini i druge po veličini u Bosni i Hercegovini.

Skromnom i dostojanstvenom skupu je prisustvovalo nekoliko stotina građana i članova porodica identifikovanih lica čije je posmrtne ostatke ova grobnica krila od 1992.godine pa do 2004.godine kada je otkrivena.

Početak program komemoracije je zbog namjernog ili nenamjernog isključenja električne energije kasnio. "Ovo se kod nas jako rjetko dešava"-govori nam jedan od mještana.

U situaciji kakva je u Prijedoru danas, kada je zvanično zabranjena upotreba termina "genocid",ovaj tehnički problem za kojeg je kriva prijedorska "Elektrodistribucija"je bio dovoljan da čaša ogorčenja kojeg već mjesecima osjećaju žrtve, bude prelivena.

Prilikom ekshumacija ove grobnice napunjeno je 456 bijelih vreća s tijelima ubijenih Bošnjaka i Hrvata ubijenih u koncentracionim logorima Omarska i Keraterm. Prema podacima Identifikacionog centra "Šejkovača" kod Sanskog Mosta, do sada je iz ove grobnice identifikovano 363 lica, čija su imena na samom početku komemoracije i pročitana.

Ističući značaj održavanja prve komemoracije nad ovim stratištem, Edin Ramulić, aktivista "Udruženja prijedorčanki Izvor" je istakao činjenicu da su prijedorske masovne grobnice segment jednog cjelokupnog i međunarodno-pravno dokazanog zajedničkog zločinačkog poduhvata Zaista je nemoguće govoriti o masovnim grobnicama a da se ne spomenu prijedorski logori smrti u koje su dovedeni pa ubijani oni koji su prethodno preživjeli etnička čišćenja i razaranja Bošnjačkih i Hrvatskih sela u ovoj opštini.

Za pripremanje, zatrpavanje ili premještanje masovnih grobnica s ciljem prikrivanja zločina do sada niko nije odgovarao.

Prisutnima su se obratili i dr.Mujo Begić šef kancelarije Instituta za nestale osobe BiH u Bihaću te Emsuda Mujagić, predsjednica aktiva žena "Srcem do mira" iz Kozarca jednog od osam organizacija članica odbora za obilježavanje 20-godišnjice stradanja.

(MojPrijedor.com)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.