Dokumentarno-igrani film o stradanjima Bošnjaka u Prijedoru

Multimedijalni servis Muslim Media je ovih dana otpočeo sa radom na još jednom projektu.

Naime, radi se o dokumentarno-igranom filmu koji će tretirati pitanje stradanja Bošnjaka u Prijedoru, u vremenskom periodu od 92. – 95. godine.

”Arhiviranje naše dojučerašnje prošlosti, naša je ljudska obaveza. Strašni zločini koji su se desili na području općine Prijedor, ne smiju ostati nezabilježeni. Generacije koje dolaze ne smiju imati pomućenu sliku o svemu onome što se je na ovim prostorima dešavalo u ratnom periodu.

Danas se nažalost vrlo malo radi na arhiviranju naše krvave historije, što bi u konačnici moglo dovesti i do falsifikovanja historijskih činjenica.

Genocid nad Bošnjacima muslimanima u kontinuitetu traje. On se nastavlja i nikada nije prestao, nego se samo njegovi oblici mijenjaju. Ovaj dukumentarno-igrani film ima za cilj da otrgne od prošlosti jezivu priču o stradanjima Bošnjaka na području općine Prijedor, o zloglasnim logorima, silovanjima, genocidu…

Film je utemeljen na nekoliko potresnih priča koje oslikavaju genezu ratnih dešavanja na području općine Prijedor, a na osnovu kojih će se raditi rekonstrukcija događaja.

U ovoj filmskoj priči, istina o stradanjima Bošnjaka Prijedora, bit će ispričana na temelju ličnih iskustava-sudbina Bošnjaka sa područja općine Prijedor. Film također ovu tematiku tretira sa današnje instance, poentirajući činjenicu kako je danas nepopularno govoriti o genocidu, odnosno, sudbini koja je u periodu od 92 – 95 godine zadesila Bošnjački narod.” – kazao je izmeđuostalog  autor filma Enes Hotić.

Ekipa Muslim Medije je radeći na priči Tatarević Have, koja je u ratu izgubila šest sinova i muža, a koja trenutno živi sama, poklonila ovoj hraboj i saburli Bošnjakinji dvd player, te komplet učenja Kur'ana, kako bi na taj način barem na trenutke pobijedila bol, tugu i samoću.

Ovom prilikom pozivamo sve dobre ljude kojima je stalo da se stradanja Bošnjaka i genocid nikada ne zaborave, a samim tim i ne ponove, da podrže finansijski, ali i na svaki drugi način ovaj projekat.

Više informacija u vezi projekta možete dobiti putem maila: muslim-media@hotmail.com

”Sve što se ne zapiše – zabilježi, kao da se nije ni desilo.”

(Nasevijesti.com)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.