VELIČANSTVEN TEFERIČ KOZARČANA U ČIKAGU

OVO SMO MI – BOSANCI i HERCEGOVCI

7. juli 2012 ostaće upamćen u Bosanskoj zajednici po nekoliko stvari: nakon paklenih vrućina gdje je temparatura prelazila i preko 40°C došao je prekrasan dan i to baš na Teferič Udruženja Kozarčana u Čikagu (UKC) gdje se je, slobodno možemo reći pojavilo preko 2.000 osoba.

Upravo su vrućine bile najveća zabrinutost UKC da se narod neće pojaviti. UKC kao i svake godine uloži ogroman novac na pripreme za Teferič a nezaboravimo UKC je prvenstveno humanitarna organizacija i od svake akcije Udruženja dobit vide i naši sunarodnjaci u BiH – oni kojima je pomoć najpotrebnija.

Pa krenimo redom.

Od prvih jutarnjih sati, odnosno već dan prije, krenulo se sa nabavkom hrane, vode i ostalih potrepština. Ne treba napominjati da se u ovim pripremama rentaju kamioni, hladanjače, znači ogromne količine svega i svačega.

U Čikagu i to jutro je osvanulo prevruće. U 7 sati ujutro bilo je oko 32°C ali napokon vjetrić je počeo tako da se temparatura smanjivala. U parku St. Paoul Woods na sjevernom dijelu Čikaga, odbor Udruženja potpognuti uobičajnom ekipom volontera, marljivo je radila na pripremama za doček gostiju. Ovdje iskustvo također igra veliku ulogu. Ove godine bolje nego ikada organizovanost je bila na samom i profesionalnom vrhu. Uigrana ekipa tačno je znala šta treba i kako treba da se radi i da se organizuje da niti ijednog momenta ne bude gužve, te da se SVI čitavo vrijeme teferiča osjećaju ugodno i lijepo.

Već oko 11 sati ujutro narod se je počeo okupljati. Krenulo se sa muzikom i sa pozivima onima koji su već došli da uzmu svoje telefone i pozovu svoje familije, prijatelje, komšije da nam se pridruže jer temparatura u parku se prosto smanjuje i veoma ugodno i prijatno je bilo u parku.

Pomalo još uvijek zabrinuti oko 1 sat poslije podne narod se je počeo ukupljati i parking je postajao sve puniji. Na licima organizatora pojavili su se osmjesi i opuštenost ijako su se kao i svake godine pošteno naradili.
I onda je krenulo sveopšte veselje.

Mnogi su znali ko je pjevač Sajo Kapić i Nerko Bend ali taj dan su posebno bili raspoloženi i Sajo nas je oduševljivao svojim glasom a Nerko svojom fantastičnom muzikom.

Vrijeme idealno, kako se samo poželjeti može, nasmijana lica, gosti iz svih dijelova SAD-ea, igra, kola, druženja. Hrane i osvježavajućih hladnih pića u izobilju, prodaja knjiga i odjeće sa Bosanskim obilježjima i naravno REGISTRACIJA BIRAČA.

U jednom momentu, predsjednik Udruženja uzima mikrofon i postaje DJ. Poziva sviju da izađu na veliku livadu i da se uhvate u ogromno kolo i obečava da muzika neće prestati dok god se može igrati.

Ogromno kolo je neprestano sviralo i igralo se dobrih 45 minuta tako da je temparatura u parku porasla za dobrih 10°C. Čas su podrinjci najbolje igrali, čas kozarčani, pa prijedorčani, pa dubičanci, sarajlije i novljani, pravo Bosansko kolo. Bosanci u Čikagu ponovo svi jedni sa drugima, jedinstveni, nasmijani, veseli. Ovako nešto se samo mora doživjeti, osjetiti, vidjeti i kao da naša Zajednica Čikaga kaže: dosta je bilo podjela, ogovaranja, razjedinjenosti: OVO SMO MI – BOSANCI i HERCEGOVCI.

Poslije kraće pauze mikrofon u ruke uzima djevojčica Melita Velić od 8 godina kćerka Hasana Velića koji je neprestano uči Bosanskom jeziku i pjevanju i ponovo sviju oduševljava svojim slatkim i milim dječijim glasom. Otpjevala je 10-tak pjesama ali i zaradila bakšiša.

Još nešto je veoma zanimljivo bilo: više nego ikada je djece bilo na Teferiču. Nismo ih očekivali u tolikom broju i šteta što sportska sekcija UKC nije napravila turnir u nogometu za djecu koja su bili tu. To ćemo drugi put sigurno popraviti.
I za kraj šta reći nego da oni koji nisu bili tu, mogu se samo kajati jer su propustili sigurno najveličanstveniji događaj u Čikagu ove godine.

Vidimo se sljedeće godine i zabilježite u svojim kalendarima da je najveći tradicionalni BiH Teferič/Piknik u Čikagu u organizaciji Udruženja Kozarčana u Čikagu oko 4. jula – najvećeg Američkog praznika, svake godine.

p.s. Registracija birača, pogotovo sa općine Prijedor od sutra (ponedjeljak) vršit će se u

PRIJEDORAČKOM KLUBU na adresi      

5611 N. Kimball Ave., Chicago, Il.

Raspored je sljedeći:  

SUBOTOM I NEDJELJOM od 11:00 am do 1:00 pm. 

Svakim radnim danom od 4:00 pm do 6:00 pm i to 23. JULA.

 

(Media Gruop UKC)

 

 

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.