Presuda za zločin na Korićanskim stijenama

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Sašu Zečevića, Radoslava Kneževića i Marinka Ljepoju, bivše pripadnike srpskog interventnog voda prijedorske policije, na po 23 godine zatvora zbog zločina počinjenog na Korićanskim stijenama, kada je strijeljano blizu 200 bošnjačkih i hrvatskih muškaraca.

Petar Čivčić i Branko Topola su oslobođeni krivice da su učestvovali u zločinu na Korićanskim stijenama, 21. augusta 1992. godine.

Sudsko vijeće je Zečevića proglasilo krivim zato što je lično učestvovao u strijeljanju muškaraca, dok su Knežević i Ljepoja doprinijeli da se ta ubistva dogode.

Čivčić, bivši pripadnik interventnog voda prijedorske policije, a Topola, bivši stražar u logoru Trnopolje (općina Prijedor), prema obrazloženju presude su oslobođeni jer Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo da su počinili djela koja su im stavljena na teret.

Više od 1.200 civila iz Prijedora, bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, krenulo je 21. augusta 1992. organiziranim konvojem preko planine Vlašić prema Travniku, koji je bio pod kontrolom Armije BiH.

Spajanje konvoja

Konvoj autobusa i kamiona pratili su policajci interventnog voda prijedorske policije, te pripadnici Teritorijalne odbrane (TO). Autobusi su krenuli iz naselja Tukovi i ispred logora Trnopolje, i spojili se u jedan konvoj u Kozarcu.

Po naređenju, zaustavili su se kod rijeke Ugar na planini Vlašić, gdje je, prema optužnici, odvojeno više od 200 vojno sposobnih muškaraca.

Članica Udruženja Prijedorčanki IZVOR Seida Karabašić kazala je kako su očekivali veće kazne, te da su veoma razočarani nakon što je objavljeno da su Čivčić i Topola oslobođeni.

(Al Jazeera i agencije)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.