Sjecanje na Ernada Joldica

Sjecanje na Ernada Joldica

Ernad Joldić (21), rođen u Kozarcu, prije četiri godine ubijen je u Americi, u San Francisku.

U pojašnjenju američke policije koja je Ernadove ubice, pripadnike bande MS13, uhapsila mjesec nakon ubistva, navodi se da se našao na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme.

Ubice su u decembru prošle godine osuđene na doživotnu robiju bez prava žalbe.

 

 

Porodična tragedija

Time je, barem s aspekta pravosuđa, na ovu tragediju stavljena tačka. Novine su u dva navrata pisale o ovom ubistvu, a žrtvina porodica prvi put nakon četiri godine progovorila je o ovom slučaju.

Ernad je u aprilu 2008. ukopan na mezarju Mutničke džamije u Kozarcu, a njegova porodica tada je i zauvijek napustila Ameriku. No, slika mrtvog sina u automobilu u sjećanju majke Mirjane ne blijedi.

– Policija mi nije dozvolila da mu priđem. U mog sina ispalili su dva hica, jedan u grudi, drugi iza lijevog uha, a njegov kolega Fil (Phil) izrešetan je s pet metaka. Cijelog života pitat ću se zašto. Moj sin takvo nešto nije zaslužio. Bio je dobro i uzorno dijete. Studirao je matematiku i fiziku. Radio je vikendom s ocem Hamdom. Sanjao je da se jednog dana vrati u Kozarac, koji je iznad svega volio. Često je znao reći da će jednog dana postati i predsjednik Bosne – kazala nam je Mirjana, koja ubici nije poželjala smrtnu kaznu, već doživotnu robiju kako bi se u zatvoru patio cijeli život.

Nakon povratka, porodica Joldić, koja je u 16 godina prošla golgotu, od logora Trnopolje preko izbjeglištva po Evropi i Americi, suočila se i s brojnim i zluradim pričama.

Demantirane špekulacije

– Neka se konačno zna da moj sin nije bio ni u kakvoj bandi. Svakakvih je priča bilo. Ne zamjeram nikome ništa, ogradila sam se u neki svoj svijet i važno mi je da ja i njegovi najbliži znamo kakav je bio. I to je meni dovoljno – kazala je Mirjana.

Popričali smo i s Ernadovim bratom Senadom.

– On bi nešto uspio u životu. Siguran sam u to. Neki u Kozarcu zamjeraju mi čak i tetovaže. Oni ne znaju da je svaka od njih priča za sebe i posvećene su bratu, njegovom imenu, datumu rođenja, datumu kada smo ga izgubili… i njegovom ubijenom drugu – kaže Senad i dodaje da se ne želi zamarati ružnim pričama, a još manje nekome pravdati.

 

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.