Milijarderu Mitalu kapital važniji od boli žrtava!

Koncentracioni logor Omarska kod Prijedora jedno je od najvećih stratišta Bošnjaka i Hrvata tokom agresije na BiH i najstrašniji koncentracioni logor na tlu Evrope od Aušvica i Dahaua iz Drugog svjetskog rata.

Ovo je ekskluzivno za "Dnevni avaz" izjavio poznati britanski novinar Ed Vulijami (Ed Vulliamy) komentirajući činjenicu da sadašnji vlasnik kompleksa rudnika koji se nalaze na tom mjestu Lakšmi Mital (Lakshmi Mittal), britanski milijarder i kralj čelika, iako je to obećao još 2004. godine, još nije dopustio gradnju spomenika ubijenim logorašima.

– Ovdje su ozbiljne stvari u pitanju. Nije ovo bilo koja zgrada. Ovo je važan dio bh. historije. U Omarskoj su ljudi, samo zato što nisu bili Srbi, masovno ubijani, mučeni, silovani i sakaćeni. Mital sada tvrdi da nikada nije obećao gradnju spomenika i da želi biti neutralan. U njegovom slučaju biti neutralan znači popustiti pod pritiscima lokalne srpske zajednice u Prijedoru – kazao je Vulijami.

A to je, prema Vulijamijevim riječima, ravno tome da neko, u Drugom svjetskom ratu, stane na stranu nacista i tvrdi da je neutralan.

– On nikada nije bio posvećen činjenici "memorijal pod svaku cijenu". U čemu je problem da se na nekoliko kvadratnih metara prostora sagradi spomenik ljudima koji su tu mučki ubijeni. Ljudska vrsta gradi spomenike svojim mrtvima desetinama hiljada godina, to je ono što nam je u prirodi. Uskratiti nekome da se sjeća svojih mrtvih ne samo da je nepravedno nego je i primitivno – potcrtao je Vulijami.

Prema njegovim riječima, nekome ko nije detaljno upoznat s ovom problematikom izgleda nevjerovatno da jedna od najmoćnijih svjetskih korporacija, kakva je "Arcelor Mittal", poklekne pod pritiscima jednog dijela lokalne zajednice u Prijedoru.

– Svi se pitamo kako je moguće da najmoćnija kompanija čelika na svijetu prima naredbe od gradonačelnika jednog tako malog grada. Bez uvrede, Prijedor je veoma lijep, ali je na političkoj skali beznačajan. Mi u Engleskoj imamo izreku "The tail is wagging the dog" (Rep maše psom, op. a.). Mali rep zvani Prijedor maše velikim psom koji se zove "Arcelor Mittal", umjesto da bude obrnuto. Zašto se to događa? Reći ću vam zašto, zbog kapitala. Kapital je Mitalu važniji od patnje žrtava, jer ako neki nasilnik nasmrt tuče nekoga na ulici, a vi ništa ne poduzmete, niste neutralni. Saučesnik ste – naglašava Vulijami.

Britanci traže rješenje problema

U Ambasadi Velike Britanije u BiH rekli su nam da je ovo veoma značajno pitanje za preživjele logoraše i njihove porodice i da se rješenje mora pronaći.

– Velika Britanija u potpunosti prepoznaje značaj ovog pitanja za preživjele logoraše i njihove porodice. Mi smo potakli "Arcelor Mittal" Prijedor i predstavnike lokalnih vlasti da iznađu rješenje za ovo osjetljivo pitanje – rekli su nam u Britanskoj ambasadi.

Čekaju "konsenzus svih strana"!?

Iako je bilo dosta govora o tome da će Mital zabraniti obilježavanje dana zatvaranja logora Omarska, 6. avgusta, unutar postrojenja "Mittal rudnika" Prijedor, kao što su zabranili i obilježavanje Dana logoraša u maju ove godine, pod pritiskom javnosti ipak su odustali od te ideje.

– Mital će dopustiti obilježavanje dana zatvaranja Omarske 6. avgusta, a bivši logor bit će otvoren za posjete i 24. juna, od 8. do 19. jula i 19. avgusta. Što se spomen-obilježja tiče, projekt nije odbačen, ali se čeka konsenzus svih strana – kaže se u saopćenju "Arcelor Mittala".

No, koje bi to strane trebale postići konsenzus, nije navedeno.

 

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.