Rusenje dzamija sa ciljem unistenja identiteta Bosnjaka i Bosne

Medzlis Islamske zajednice Kozarac je povodom 20. godisnjice od rusenja svih dzamija i drugih vakufskih objekata na podrucju Kozarca organizovao tribinu pod nazivom:"Rusenje dzamija sa ciljem unistenja identiteta Bosnjaka i Bosne".

Tribina se organizovala u haremu porusene Starogradske Dzamije u petak 08. juna 2012. godine nakon ikindije namaza.

Na pocetku tribine svi imami koji rade na podrucju Medzlisa Kozarac iznijeli su osnovne podatke o dzematima u kojima rade, i istorijske cinjenice i podatke o rusenju dzamija i svih popratnih objekata.

Nakon toga, kratki uvod u predavanje iznio je glavni imam Medzlisa Amir Mahic, nakon cega je uvazeni musafir predavac prof.dr. Ismet Busatlic, dekan Fakulteta Islamskih nauka u Sarajevu, govorio o civilizacijskom značaju džamija i razlogu njihovog unistenja, kao jasnu strategiju urbicida i genocida koji se desio na ovim prostorima u ljeto ‘92. godine.

U sklopu tribine postavljena je i izlozba fotografija:" Kozaracke dzamije 1992.-2012"., na kojoj su prisutni mogli vidjeti  fotografije porusenih dzamija, kao i sadasnje stanje, gdje se osim uzasnog zlocina vidi i ogroman uspjeh u obnovi vakufske imovine, na sto svi mozemo biti ponosni.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.