O Genocidu u Prijedoru

Dvadesetg godina poslije prijedor se prisjeća strašnih dana prošlosti. Lokalne vlasti su protiv žrtava. Zašto se na sve načine pokušava onemogućiti sjećanje na žrtve zloglasnih logora Omarska, Keraterm i Trnopolje? Gost Dnevnik 3 ovim povodom bio je Ervin Blažević, predsjednik Udruženja Optimisti 2004. Kozarac, preživjeli logoraš.

 

 

U Prijedoru osam nevladinih organizacija obilježava stradanje civila pod nazivom Genocid u Prijedoru – 20 godina. Prijedorska udruženja logoraša i žrtava rata ogorčena su odnosom lokalnih vlasti prema njihovom pokušaju da se na civiliziran i dostojanstven način obilježi stradanje civila.

Naime, kako su ranije upozorili organizatori, vlasti u Prijedoru na svaki način nastoje onemogućiti sjećanje na žrtve logora Omarska, Keraterm i Trnopolje. Tako su odgođene za prekjučer plairane aktivnosti u vezi s obilježavanjem stradnja djevojčica i žena u tome gradu jer je lokalna policija zabranila okupljanje uz izgovor da se radi o prevelikom sigurnosnom riziku. Ranije je početkom mjeseca zabranjen i ulaz u krug tvornice Mittal, prostor nekadašnjega logora Omarska.

 

(FTV)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.