GOVOR GLAVNOG IMAMA; 24. MAJ 2012. GODINE

 

GOVOR GLAVNOG IMAMA MIZ-E KOZARAC
24. MAJ 2012. –DVADESETA GODIŠNJICA OD POČETKA AGRESIJE

POŠTOVANA I CIJENJENA BRAČO, MAJKE I SESTRE, CIJENJENE PORODICE NAŠIH ŠEHIDA, POŠTOVANA ULEMO NA ČELU SA CIJENJENIM MUFTIJAMA I IZASLANIKOM REISU-L-ULEME, DRAGI NAŠI ŠEHIDI ES-SELAMU ‘ALEJKUM VE RAHMETULLAHI VE BEREKATUHU!

DANAS JE 24. MAJ, DAN U KOJEM JE PRIJE PUNIH DVADESET GODINA U OVO PODNEVSKO VRIJEME OTPOČEO AGRESORSKI NAPAD NA KOZARAC I OKOLNA MUSLIMANSKA NASELJA. U OVOME DANU POČEO SE BOSANSKI MUSLIMAN U KOZARCU BUDITI IZ NEVJERICE DA DOJUČERAŠNJI PRIJATELJ, POZNANIK ILI KOMŠIJA MOŽE DA BUDE NAJKRVOLOČNIJE ČUDOVIŠTE O KOJEM DO TADA NIJE MOGAO NI DA SANJA. NIJE SE NI TADA ODMAH PROBUDIO VEČ JE JOŠ DUGO VREMENA OSTAJAO UVJEREN DA TO NE MOŽE DA BUDE ISTINA.

DA GA NJEGOV KOMŠIJA ZBOG NJEGOVE VJERE SIGURNO NE ŽELI UBITI, DA GA NJEGOV PRIJATELJ ZBOG NJEGOVE NACIJE ZASIGURNO NE ŽELI MUČITI I ZLOSTAVLJATI, DA GA NJEGOV SUGRAčANIN ZBOG NJEGOVE PRADJEDOVINE NE ŽELI PROTJERATI I UNIŠTITI.

ALI, SVE SE TO DESILO I JOŠ MNOGO TOGA ŠTO NI DAN DANAS ČOVJEK PROSTO NE MOŽE DA VJERUJE. KAD JE SVE MOGUČE ZLOČINE POČINIO, SVA LJUDSKA PRAVA PREKRŠIO, SVE IZMIŠLJENE NEPRIJATELJE UBIO ILI PROTJERAO, SVA MJESTA I MAHALE SVOJIM PROGLASIO, SVE TRAGOVE TUčE KULTURE SA LICA ZEMLJE IZBRISAO, TAD JE I KLEVETU SMIŠLJATI POŠAO. POČEO JE DA GOVORI DA SE SAMO BRANIO, DA NIKAKAV ZLOČIN NIKAD NIJE POČINIO, DA NIKOME NIJE ŠTETU NANOSIO, DA DRUGI O NJEMU LAŽI IZNOSE DA BI SE ZA SVOJA NEDJELA OPRAVDALI.  I DAN DANAS NA TOM PUTU USTRAJAVA I MIŠLJENJE NE MJENJA.

ZATO VAS, BRAČO DRAGA I POŠTOVANE MAJKE I SESTRE, DANAS NA OVOM MJESTU, MEčU NEVINO UBIJENIM NAŠIM SINOVIMA, KČERIMA, OČEVIMA, MAJKAMA, BRAČOM I SESTRAMA, PODSJEČAM DA MI OD UBICA NJIHOVIH I ONIH KOJI SU UBICE NA ZLOČIN NAGOVARALI VEČ 20 GODINA PRIZNANJE I POKAJANJE ČEKAMO. ČEKAMO DA BISMO MOGLI DA O OPROSTU UOPČE I RAZMISLIMO.

ČEKAMO JER NEMAMO PRAVO DA NEPRAVEDNO ODUZETE ŽIVOTE HALALIMO. ČEKAMO JER NEMAMO OSNOVA DA IM VJERUJEMO DA ISTE ZLOČINE NEČE PONOVO UČINITI. ČEKAMO JER SE U PRAVDU UZDAMO, A ZLOČINCI NE ŽELIMO DA BUDEMO. ČEKAMO JER JOŠ UVIKE KOSTI ŠEHIDA NAŠIH PO RUPAMA I JAMAMA O D NAS KRIJU. DA NAM NIJE LAHKO TO SVI DOBRO ZNAMO. NIJE NAM LAHKO JER UMJESTO DA SINOVE I KČERI SVOJE PORED SEBE GLEDAMO MI IM MEZARE OBILAZIMO! NIJE NAM LAHKO JER UMJESTO DA DJECU NJIHOVU SA RADOŠČU DOČEKUJEMO MI OČIMA PUNIH SUZAMA U NJIH GLEDAMO. NIJE NAM LAHKO JER SU NAŠE MUSLIMANSKE KUČE I MAHALE UVIJEK BILE PUNE ČELJADI, RADOSTI I SREČE, A DANAS POPUT ZATVORSKIH TAMNICA IZGLEDAJU.

NIJE NAM LAHKO, ALI ŽIVJETI MORAMO! I NE SAMO ŽIVJETI, VEČ ČASNO ŽIVJETI NOSEČI SVU NEPRAVEDNO NANESENU BOL U SRCIMA NAŠIM I ČUVAJUČI ČAST I DOSTOJANSTVO KOJE IMAMO. ZATO I VAMA, ŠEHIDI NAŠI, DANAS U OVOM DANU, PRED UZVIŠENIM BOGOM ZAVJET DAJEMO DA ČEMO O VAMA I NAŠOJ I VAŠOJ TRAGEDIJI DOK SMO ŽIVI GOVORITI, PISATI I SVJEDOČITI. DA ČEMO SE ZA OVU PRADJEDOVSKU ZEMLJU, OVU ČASNU MUSLIMANSKU ČARŠIJU I NJENU OKOLICU DOK SMO ŽIVI ČASNO BORITI I DA JE NIKADA NEČEMO UBICAMA VAŠIM U NARUČJE PREPUSTITI. DA ČEMO SPOMEN NA VAS BUDUČIM GENERACIJAMA U AMANET OSTAVITI.

A VI, ŠEHIDI NAŠI, ALLAHA UZVIŠENOG MOLITE DA NAM POMOČ SVOJU PODARI I USTRAJNIM NAS NA OVOM PUTU UČINI.

DANAS SE OBRAČAMO I ONIMA KOJI UBIJAŠE NAŠE NAJMILIJE, I ONIMA KOJI IH U TOME BODRIŠE I POMAGAŠE, I ONIMA KOJI NAS IZ KUČA NAŠIH PROGONIŠE I NAŠE IMETKE PLJAČKAŠE, I ONIMA KOJI NAS I DANAS PROGONE I TLAČE, I ONIMA KOJI NAS MRZE I NE VOLE! NEKA ZNATE, O VI NAPRIJED POBROJANI, DA SMO SE MI NA OVU NAŠU NAPAČENU ZEMLJU VRATILI I DA ČEMO NA NJOJ OSTATI, MA KOLIKO VAM TO MRSKO BILO I MA KOLIKO SE BORILI DA NAS PONOVO OTJERATE.

NEKA ZNATE DA ČEMO SE MI VAŠIH ZLODJELA ZAUVIJEK SJEČATI I DRUGE NA NJIH PODSJEČATI, MA KOLIKO VAM TO SMETALO. NEKA ZNATE DA VAM NISMO OPROSTILI JER OPROST JOŠ UVIKE NISTE ZASLUŽILI. NEKA ZNATE DA NAMA OVAJ NAŠ GORKI ŽIVOT NIJE DRAŽI OD SMRTI, TAKO DA NAS NE MOŽETE, KAO PRIJE 20 GODINA, ŽIVOTIMA UCJENJIVATI.

NEKA ZNATE DA MI ZNAMO DA NAS NE VOLITE, ALI VAM JE BOLJE DA MIŠLJENJE PROMJENITE, JER ČETE NAS U PROTIVNOM MORATI TRPJETI MIMO VAŠE VOLJE, JER VAM VALJA SA NAMA ŽIVJETI HTJELI VI TO ILI NE HTJELI! ZNAJTE DA ČEMO SE MI ZA PRAVA NAŠA BORITI I DA NIKADA NEČEMO U TOM PRAVCU POPUSTITI. ZNAJTE DA JE OVO NAŠ TOPRAK NA KOJI IMAMO SVA BOŽANSKA I LJUDSKA PRAVA, A MI U VAŠ NE DIRAMO, ALI SE NI VI SA NAŠIM NE POIGRAVAJTE! NEKA ZNATE I TO DA MI VAMA ZLO NE MISLIMO MA ŠTA VI O NAMA MISLILI, ALI VAM NEČEMO DOZVOLITI DA NAM ZULUM ČINITE MA KAKO SE PROTIV TOGA TREBALI BORITI.

NA KRAJU, POŠTOVANA BRAČO, MAJKE I SESTRE, PONOVO SE VAMA OBRAČAM SA ŽELJOM DA SVIMA VAMA ČESTITAM, DA ČESTITAM ČESTITIM KOZARČANIMA SVOJIM, DA NAM ČESTITAM ŠTO NE ZABORAVLJAMO SVOJU TRAGEDIJU, ŠTO NISMO ZABORAVILI KOBNI 24. MAJ I SVE DRUGE DANE DO NAŠEG POTPUNOG PROTJERIVANJA SA OVIH PROSTORA, ALI I DANE NAŠEG MUKOTRPNOG POVRATKA I SVAKOG TEŠKOG DANA DO DAN DANAS. POSEBNO DANAS ČESTITAM KOZARAČKIM TRGOVCIMA, ZANATLIJAMA, UGOSTITELJIMA, RADNICIMA I VLASNICIMA FIRMI, RADNJI I DRUGIH POSLOVNIH OBJEKATA ŠTO SU ZATVORILI SVOJE RADNJE I OBUSTAVILI SVOJE POSLOVE U PERIODU OBILJEŽAVANJA 24. MAJA. POSEBICE ČESTITAM RODITELJIMA KOJI SU UPRKOS OSPORAVANJIMA OSTALI DOSLJEDNI OVOM DANU I NISU SVOJU DJECU POSLALI U ŠKOLU!

ŽELIM DA VAM SVIMA ČESTITAM JER STE DOKAZALI DA STE POSEBNI, A BOGA MOLIM DA SE I OSTALI NA VAS UGLEDAJU!

UZVIŠENI ALLAHU, MOLIMO TE U OVOM DANU, U DANU NAŠE PATNJE I BOLA, DA NAM PODARIŠ SNAGE DA USTRAJEMO NA ISTINI I DOBRU, DA NAS POMOGNEŠ JEDINSTVOM I MUDROŠČU ŽIVOTA, DA OČUVAŠ NAS I POTOMKE NAŠE U ISLAMU I ZEMLJI BOSANSKOJ U OVOJ DŽENESKOJ POTKOZARSKOJ DOLINI, DA NAŠE DUŠMANE OBESNAŽIŠ ILI PROMJENIŠ, DA NAŠIM ŠEHIDIMA PODARIŠ DEREDŽE ŠEHIDSKE, A PORODICE NAŠE ŠEHIDSKE SABUROM I NAGRADOM POČASTIŠ!

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.