OPÅ TINA PRIJEDOR ONEMOGUČAVA OBILJEŽAVANJE GODIÅ NJICE GENOCIDA

(Sarajevo, 21. maja, 2012) Osam nevladinih organizacija okupljenih u Odbor za obilježavanje 20. godišnjice genocida u Prijedoru danas je u Sarajevu upoznalo javnost sa predviđenim programom obilježavanja koji nosi naziv «Genocid u Prijedoru – 20 godina». Međutim, već na samom početku, predstavili su novinarima informaciju dobijenu od MUP RS-a, SJB Prijedor koji zabranjuje obilježavanje zločina nad 266 žena i djevojčica jer bi zbog «različitih nacionalnih osjećanja i pripadnosti moglo podstaći na nasilje, da postoji  stvarna opasnost čijim bi održavanjem bila ugrožena bezbjednost ljudi i imovine ili bi došlo do narušavanja javnog reda i mira».

«Došli smo u Sarajevo jer i na glavnom gradu naše države leži odgovornost da nam pomogne da dostojanstveno obilježavamo godišnjice stradanja naših najmilijih», istakao je Edin Ramulić, aktivista Udruženja Prijedorčanki «Izvor». Kako je objasnio želja organizatora bila je predstaviti ključne činjenice i materijalne dokaze o ratnim zločinima u Prijedoru 1992., kako bi se spriječilo kontinuirano negiranje genocida na ovoj opštini. Također, prema njegovim riječima, načelnik Opštine Prijedor, Marko Pavić, već je ranije najavio onemogućavanje organizacije ovakvih sadržaja ističući kao posebno problematično korištenje riječi «genocid» u naslovu manifestacije.

Sabahudin Garibović, predsjednik Udruženja logoraša Kozarac okrivio je direktno opštinsku vlast u Prijedoru za spriječavanje obilježavanja datuma koji su ostali zapisani u tragičnoj prošlosti Prijedora. «Lokalna zajednica mora priznati zločine koji su se dogodili u Prijedoru 1992.», istakao je Garibović, jedan od preživjelih logoraša Trnopolja, koji je preživio strijeljanje na Korićanima 21. avgusta 1992.

Predsjednik Udruženja logoraša ”Prijedor ‘92”, Mirsad Duratović, posebno je skrenuo pažnju na činjenicu da su tri glavna logora privatizirana i da im se onemogućava da obiđu mjesta zatočenja. Vidno potresen, objasnio je da je dopis od MUP-a RS SJB Prijedor još jedna u nizu nepravdi i razočarenja sa kojima se kao logoraš koji živi u Prijedoru susreće već dvije decenije.

Napominjući da u prijedorskoj administraciji rade bivši isljednici, čuvari logora i izvršitelji pogubljenja, koji kontinuirano rade na poricanju genocida Edin Ramulić je pozvao medije, nevladine organizacije da se uključe u kampanju «31. maj – Svjetski dan bijelih traka». «Na taj dan navršit će se 20 godina otkako nam je izdato naređenje da izvisimo bijele čaršafe na prozore kako bismo navodno bili pošteđeni vojnih dejstava, a zapravo da budemo lakše raspoznati i markirani kao mete», objasnio je Ramulić, podsjećajući da se takva inicijativa ne pamti od vremena holokausta koji je na isti način markirao Jevreje prije masovnih pogubljenja. «Taj dan, 31. maja,  pozivamo svu slobodarsku javnost da makar deset minuta stave bijelu traku oko ruke i solidarišu se sa svim žrtvama diskriminacije po nacionalnoj, vjerskoj i svakoj drugoj osnovi», poručio je Ramulić. Na kraju je najavio žalbu na rješenje MUP RS-a CJB Banja Luka i nastavak organiziranja aktivnosti kojima će se podsjećati javnost na zločine počinjene prije 20 godina na prijedorskoj opštini.

(Una Bejtović, Savjetnica za odnose s javnošću)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.