Pridruzite nam se 31. Maja na Svjetski dan bijelih traka

31. maj – Svjetski dan bijelih traka

Trideset i prvog maja 1992. godine vlasti bosanskih Srba u Prijedoru izdale su naredbu putem lokalnog radija kojom se naredjuje nesprskom stanovnistvu da obiljezi svoje kuce bijelim zastavama ili carsafima, i da pri izlasku iz kuca stave bijele bijele trake oko rukava. Ovo je bio  pocetak kampanje istrebljenja u kojoj su provodjene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori i cinjeni drugi zlocini, i ciji je konacni ishod bio uklanjanje 94% bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata sa teritorije opstine Prijedor.

Ovo je bio prvi put od 1939. i nacistickog proglasa po kojem su poljski Jevreji morali nositi bijele trake sa plavom Davidovom zvijezdom oko rukava, da su clanovi jedne etnicke ili religijske grupe na ovaj nacin bili obiljezeni za istrebljenje.

Clanovi Evropske posmatracke misije su posvjedocili da su cak u avgustu 1992. tokom posjete selima oko Prijedora u kojima su zivjeli i Srbi i Muslimani vidjeli  bijele zastave na muslimanskim kucama da bi se mogle razlikovati od srpskih. Medjunarodni krivicni sud za bivsu Jugoslaviju je rezultate kampanje progona nesrpskog stanovnista koja je uslijedila uporedio sa genocidom.

Na hiljade ljudi je ubijeno, zatoceno, muceno, deportovano ili silovano i Prijedor kao zajednica se promijenio zauvijek.

Danas je Bosna i Hercegovina drzava koja funkcionise na osnovama mirovnog sporazuma potpisanog 1995. po kojem je Prijedor zavrsio u Republici Srpskoj.

Opstinske vlasti u Prijedoru do danasnjeg dana nisu zrtvama ove genocidne kampanje na bilo koji nacin odali postu za patnje korz koje su prosli. Gradonacelnik Marko Pavic i lokalne vlasti odbijaju javno priznati da su zlocini pocinjeni u Prijedoru, uprkos brojnim presudama medjunarodnih i lokalnih sudova. Podizanje spomenika u spoment prijedorskim zrtvama u gradu nije dozvoljen, a pristup mjestima zlocina onemogucuju mnogi ukljucujuci i Acelor-Mittal, kompaniju koja je danas vlasnik lokacije na kojoj se nalazio zloglasni logor Omarska.

Zbog toga vas pozivamo da 31. maja iskazete svoju solidarnost sa zrtvama masovnih zlocina pocinjenih u Prijedoru i sirom svijeta, noseci bijelu traku oko ruke ili isticanjem zastave ili bijelog carsafa na svom prozoru.

Ovaj cin ima za cilj podizanje svijesti o borbi za dostojanstvo miliona zrtava masovnih zlocina i nepravde. Od Prijedora do Johanesburga, od Dzakarte do Lime, na ovaj dan dignimo glas protiv poricanja istine o pocinjenim zlocinima. Dajmo podrsku ljudima sirom svijeta nad kojima je pocinjen zlocin zbog njihove rase, etnicke pripadnosti ili politickih uvjerenja.

Gdje god se nalazili, trideset prvog maja stavite bijelu traku oko ruke i barem na deset minuta istaknite bijeli carsaf na prozor! Dajte do znanja zrtvama u Prijedoru i sirom svijeta da nisu same.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.