Prijedorčani o suđenju Mladiću

Današnji početak suđenja pred Haškim tribunalom komadantu vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću pažljivo se prati i u Prijedoru.

Bošnjaci i Hrvati, koji su prošli užase zatočenja u koncentracionim logorima na području te opštine, i porodice žrtava, u izjavi za agenciju Anadolija kažu kako se nadaju da će presudom Mladiću biti potvrđeno da je tokom 1992. na tom prostoru počinjen genocid nad nesrpskim stanovništvom.

"Ratku Mladiću želimo dug život, da dočeka kraj suđenja. Mi u Prijedoru očekujemo da ćemo dobiti presudu u kojoj će biti jasno potvrđeno da je na području ove opštine Počinjen genocid, što nije učinjeno u dosadašnjim presudama Haškog tribunala", kazao je Edin Ramulić, predstavnik nevladine organizacije "Izvor".

On je istakao kako se nada da će presuda Tribunala u Hagu Ratku Mladiću "biti prihvaćena i u lokalnoj zajednici i da će se prijedorske vlasti ponašati u skladu s tom presudom".

"Mi smo danas u Prijedoru, zbog početka ovog suđenja, pod posebnom psihozom. To nas podsjeća na sve strahote kroz koje smo prošli prije 20 godina. I još je teže što smo ovih dana od Marka Pavića, načelnika opštine Prijedor, dobili jasne prijetnje da će nam biti onemogućeno da obilježimo 20 godina od početka stradanja", dodao je Ramulić te naglasio kako se nada da će "prijedorske žrtve izaći jače nakon okončanja suđenja Mladiću i dobiti satisfakciju zbog kazne koja će mu biti izrečena".

Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša Prijedor 92, kazao je za agenciju Anadolija da je se danas, jednako kao i na dan hapšenja Ratka Mladića, boji da će "cijelo suđenje biti još jedns farsa u organizaciji Haškog tribunala".

"Naše rane još nisu zacijelile i ovdašnje vlasti svakodnevno stavljaju so na njih. Mi, žrtve, nemamo ni danas nikakva prava, čak ni pravo da se sjećamo, pravo da dostojanstveno obilježavamo naša stradanja, jer vlasti Prijedora čine sve da to spriječe. S druge strane, oni koji su počinili zločine, u Hagu imaju pravo da se na sve načine štiti i poštuje njihovo dostojanstvo. A, šta je s našim dostojanstvom koje je pogaženo dva puta. Prvo u ratu, a i sada, u miru", istakao je Duratović.

Tokom 1992. s područja opštine Prijedor, nakon zatočenja u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, protjerano je 56 hiljada Bošnjaka i Hrvata. U logorima i u svojim domovima je ubijeno više od tri hiljade nesrba, od čega 256 žena i deset djevojčica.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.