Zločini istrebljenja u Prijedoru

Udruženje Stanovnika Opštine Prijedor je u suradnji sa:  Fontbone University ,zatim St.Louis University  i Inernacionalnog Centra za Tranzakciju Pravde  i ove godine  organizovalo dvodnevnu panel diskusiju  povodom 29og Aprila, dana kad je prije 20 godina počelo plansko ubijanja nesrbskog stanovništva na prijedorskoj opštini.

Ovogodišnja panel diskusija je održana pod nazivom: Crimes of Extermination in Prijedor: Implementation & Legacy (Zločini istrebljenja u Prijedoru: Provedba i nasljedstvo)

Genearlani pokrovitelj  je bio Univerzitet  Fontbone odnosno Bosnian  Memory Project. Gost panelista je bio gosp. Refik Hodžic, direktor  za komunikacije u ICTJ kog je predstavio Dr. prof Jack Luzkow šef katedre za historiju.

Gospodin Refik Hodzic je na u svom završnom  dvosatnom izlaganju naglasio da je genocid na prijedorskoj opštini izveden  planski  i po naradjenjima koja su došla od tadašnjih nelegalnih srbskih vlasti ,koje su nasilnim putem krajem aprila 1992 godine preuzele valst od legalno i na demokratski način izabranih vlasti . Prisutne učesnike  skupa je posebno zaintrigirala vijest da ja prijedorski  načelnik Marko Pavić uz podršku bošnjačkih predstavnika u gradskom parlamentu izričito tražio zabranu upotrebe riječi genocid u ovogodišnjem obilježavanju zvjerstava koje su počinjena nad nesbskim stanovništvom.

Dvodnevnom skupu u St.Louisu su prisustvovali mnogi profesori sa pomenutih univerziteta kao i prognani stanovnici prijedorske opštine koji žive u St.Louisu. Na kraju su svi prisutni pozvani da se pridruže potpisivanju peticije protiv odluke UO Arcelor Mittal kojom se zabranjuje pristup  zloglasnom koncentacionom logoru Omarska.

https://www.change.org/petitions/arcelor-mittal-a-uk-based-company-the-largest-steel-producer-in-the-world-give-victims-access-to-omarska-concentration-camp-arcelor-mittal-purchased

Ovogodišnje Obilježavanje dvadesetogodišnjice genocida u Prijedoru nastavit će se 3 maja u Chicagu gdje će se pod pokroviteljstvom Udruženja Kozarčana iz Čikaga održati promocija knjige Ed Vulliamy : "The War is Dead, Long Live the War” a gost na ovom skupu će biti gosp. Satko Mujagić koji će uraditi promociju pomenute knjige.

 

(Amir Karadzic)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.