Javno izvinjenje novinara BBC-a

Veteran BBC-a John Simpson se izvinio zato što je stao na stranu magazina koji je tvrdio da su optužbe i dokazi o srpskim logorima smrti lažni.
John Simpson je prvi put rekao da mu je žao što je stao protiv kolega novinara koji su bili pogrešno optuženi za lažiranje dokaza o stanju u srpskim logorima za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.

Pišući za Observer today, Simpson je rekao da žali zbog svoje umiješanosti kao svjedoka odbrane za, sada već ugašeni, magazin Living Marxism, koji je tada optužio televiziju ITN i novinara Eda Vulliamyja da su lažirali izvještaj.

Prvobitno je ITN optužio magazin Living Marxism za pogrešno iznošenje činjenica u članku nazvanom "Slika koja je prevarila svijet", njemačkog novinara Thomasa Deichmanna, prenosi Guardian.

Deichmannov članak, koji je objavljen 2007. godine, je doveo u pitanje istinitost slike na kojoj je prikazan Fikret Alić, kako go do pojasa stoji iza bodljikave žice u srpskom logoru u Trnopolju u sjevernoj Bosni.

Deichmann je tvrdio da oko Trnopolja nije bilo bodljikave žice, nego da je žica bila postavljena oko osoblja ITN-a koje je prilog snimalo pored logora. Dodao je i da je osoblje ITN-a namjerno pogrešno prikazalo logor i da kasnije, kada je slika interpretirana kao dokaz srpskih koncentracionih logora, nisu ispravili grešku.

Slučaj je bio poznat javnosti zbog mnogih poznatih ličnosti koje su stale na stranu magazina Living Marxism, među kojima je bio i John Simpson.

Na kraju je donesena presuda u korist televizije ITN, zahvaljujući Idrizu Medžaniću, doktoru koji je boravio u logoru Trnopolje i koji se na suđenju pojavio kao svjedok ITN-a.

Merdžanić je svjedočio da je Trnopolje bio logor u kojem su muslimani zatvarani, pretučeni, maltretirani, silovani i ubijani od strane srpskih stražara.

"Vulliamyjev prikaz o onome što se dešavalo u logorima apsolutno tačan i meni je žao što sam tada stao u odbranu magazina Living Marxism. Tada mi se činilo da nije u redu da jedna bogata organizacija kao što je ITN uništi mali magazin, ali sada shvatam da su u pitanju bile mnogo veće i važnije stvari", napisao je Simpson.

(Klix.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.