“ArcelorMittal” nedozvoljava obilazak bivšeg logora Omarska

Dio umjetničkog kolektiva "Radna grupa četiri lica Omarske", članovi grupe "Spomenik", doktoranti  "Goldsmiths" univerziteta iz Londona i kustosice Muzeja savremene umjetnosti  iz Zagreba tokom dvodnevnog boravka u Prijedoru i Kozarcu nisu bili u mogućnosti obići prostor bivšeg koncentracionog logora Omarska, jer posjetu nije odobrila kompanija  "ArcelorMittal" Prijedor.

Inače, domaćin u "Kući mira", uz Udruženje logoraša "Prijedor 92", bila im je NVO "Srcem do mira".

Nema spasa

– Riječ je o svojevrsnom suočavanju sa sadašnjošću, jer sada imamo suočavanje sa situacijom da ne možemo ući na mjesto bivšeg logora. Nemamo javnost ako naša prošlost ne postane dio javnog govora. Dok god sva mjesta koja su bila mjesta zločina, masovne grobnice ili logori ostanu neobilježeni, dok budu mjesta privatnih patnji i sjećanja, nama nema spasa – kazala je jučer Milica Tomić, jedna od autorica "Četiri lica Omarske" i član grupe "Spomenik".

Ejal Vajzman (Eyal Weizman), direktor Centra za istraživanje u oblasti arhitekture "Goldsmiths" univerziteta, jučer je iz Kozarca poručio da je razočaran što nije bio u poziciji da obiđe Omarsku.

Spomen-obilježja

– Smatram da je nečuveno da je jedno takvo mjesto privatizirano i da nema mogućnosti da bude posjećeno od naučnika koji su došli izdaleka i inozemstva – kazao je Vajzman, koji je s učesnicima ovog skupa obišao prostor logora Trnopolje, mjesta masovnih grobnica, šehidska mezarja, spomen-obilježje u Kozarcu i Nacionalni park "Kozaru".

Pristup nije siguran

Iz kompanije "ArcelorMittal" iz Prijedora u ranijem saopćenju za medije rečeno je "da u vrijeme odvijanja radova nisu u mogućnosti osigurati bezbjedan pristup Omarskoj".

– Iz tog razloga zamolili smo sve pojedince i organizacije koji žele posjetiti ovu lokaciju da to planiraju za 6. avgust, kada će biti siguran pristup – poručeno je iz ove kompanije.

 

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.