KOZARAC-Jutarnji trač…

 

Krajem proslog mjeseca nase Kulturno umjetnicko drustvo “Kozara” zajedno sa fudbalerima FK Bratstva krenuli su na kratku posjetu nasim sugradjanima u Svicarskoj, tacnije nasim domacinima BKC “KulaKusnacht am Rigi, koji su ponovo i ove godine organizovali dvodnevni program pod nazivom ” Kozarac u srcu dijaspore”, o cemu ste vec vjerovatno imali prilike citati i gledati…

Samo putovanje do svicarske, bila je svojevrsna prilika za nasu omladinu da se druze i zabavljaju, a s obzirom da je u sastavu KUD-a isla i harmonika, pjesme i smjeha nije nedostajalo, gdje je pored harmonike najbolji zabavljac bio Vrta kojem nije nedostajalo insipracije 🙂

U subotu ujutro, 31. marta, odigrana je revijalna utakmica nasih domacina protiv FK Bratstva gdje niko nije toliko mario za rezultat niti pobjedu, pobjeda je bila za sviju nas koji smo se okupili taj dan zajedno cineci zaista “mali” Kozarac u srcu dijaspore…:)

Navecer smo imali kulturno-zabavni program na kojem se i ove godine okupio zavidan broj Kozarcana, a na kojem su nasi KUDovci ponosno predstavili nivo i kvalitetu u svojim izvedbama, sto je naravno docekano sa ogromnim odusevljenjem i aplauzom….

Ne umanjujuci nimalo ni nase pjevace koji su tu noc takodjer nastupali….

Pored zabave i druzenja, bila je ovo i prilika da se direktno razgovara i sa nasim ljudima o nacinu uspostavljanja bolje komunikacije i saradnje sa maticnim Kozarcem i na koji bi se nacin moglo pomoci kao i investirati, sto ce vjerujem u buducnosti dati i konkretne rezultate, a vjerujem da bi ovakva i slicna desavanja sa lakocom mogli organizovati i drugi nasi klubovi i dzemati i na primjeru Svicarske, raditi na nasem boljem povezivanju i zajednickom djelovanju.

Bio sam prijatno iznenadjen nekim nasim uspjesnim ljudima, i isto tako ponosan na njihovu skromnost i zelju da pomognu Kozarac, sto mi je ojacalo optimizam da ipak uz malo truda i zajednickog rada mozemo puno toga napraviti…

U Svicarskoj sam se zadrzao sedmicu vise, po povratku u carsiju, mogao sam odmah primjetiti da je kesten izlistao i da najavljuje vedrije dane… Bio sam radostan i kada sam vidio da su zastave postavljene na spomen obiljezju…

Cesto puta kada vidim ovu nasu “dejtonsku” zastavu, sjetim se naseg rahmetli Muradifa Mrkija, naseg skolskog bibliotekara, koji mi je jedne prilike, uz jutarnju kafu, rekao:

“Opet smo ih za**bali za zastavu”, pitao sam:” Kako?

“Pa”, rekao mi je, “zar nisi ucio u skoli koja se boja dobije kad se pomjesaju plava i zuta?” :))

I uvijek mi ovo sjecanje vrati smjesak na usne, pored toga sto mi je iskreno zao sto Mrki nije vise s nama na jutarnjoj….

Ovo mi je na kraju i najbolji komentar za sve oko nasih i njihovih zastava….

Mozda bih mogao predlziti inicijativu da se na Kozarackom kamenu postavi jos najmanje jedan jarbol, kako bi se vijorila i ova “zelena dejtonska”, ili barem makela ova trobojka, koja zaista nepotrebno strsi na ovoj prirodnoj ljepoti i nasim geografskim simbolom sa kojim smo identifikovani vise od 700 godina od kada postoje nasi prvi pisani tragovi..

Popeti se na Kozaracki kamen i pogledati sta je iza kamena i sta se to vidi odozgo, bio je moj djecacki san, i bio sam opcaran kada sam se prvi put uspinjao na njega…. Od tada, nemam pojma koliko sam se puta verao po njemu, i po kisi i vjetru i snijegu, u sred ljeta, i svaki put mi se cini da osjetim dio te carolije iz djetinstva…

O tome sam sanajo dok sam gazio po Vlasicu devedesetih i gledao u daljinu i obrise Kozare…

Do prije nekoliko dana, popeti sa na kamen bio je “ispunjenje zivotnih snova” nekih novih generacija, nekog novog djetinstva, a san se ostvario kada su se ushiceno popele na vrh i konacno spoznale da je iza brda, novo brdo 🙂 ali radosne sto znaju sta se sve to vidi kada se dodje do zastave…

Po povratku u carsiju, vec se osjetila i zivost i predstojeci blagdani, tokom kojih se broj stanovnika u Kozarcu poveca i zivot pokrene, to je nasa uskrsnja carolija koja ne traje toliko dugo ali dovoljno da nas trgne iz zimskog sna i da nam nagovjesti novo ljeto…

Bilo je dosta dogadjaja i lijepih zabava ali jednostavno nisam stizao popratiti jer sam i sam bio u obavezama…

Prosle sedmice urucene se trenerke koje je Opstina Prijedor donirala FK Bratstvu, ove trenerke su trazene kako bi Bratstvo moglo jednoobrazno nastupati u nekim prilikama, te su tako dobivene. S obzirom na svu situaciju u kojoj se sport u nasoj drzavi nalazi i ovakve donacije su pohvalne, i treba poozdraviti sve sto ce nas ojacati, podici, odrzati…

Učenici II a razreda naše škole,zajedno sa vjeroučiteljicom Hadisom Avdagić i razrednim starješinom Jasnom Salihbašić posjetili su stomatološku ambulantu dr.Jugoslava Jovanovića.

S obzirom da se u Nastavnom planu i programu kako iz Islamske  vjeronauke, tako i iz Prirode i društva obrađuju sadržaji vezani za higijenu, a naročito higijenu zuba, nastavnice su odlučile da posjete direktno stomatološku ambulantu, da djeca iz prve ruke saznaju  o  značaju higijene zubate i da razbiju strah bijelog mantila i zubara.

Doktor Jugoslav ih je vrlo lijepo i rado primio, te  profesionalno odradio susret sa djecom.

Doktor Ivica koji radi u ambulanti prikazao  je prezentaciju i održao predavanje o važnosti higijene zuba, o načinu kako se pravilno peru.

Poslije toga su svi dobili tabletice koje su im obojile zubiće i oni su sami pomoću njih uvidjeli koliko dobro peru zube. Zatim su jedno po jedno, sjedali na stomatološke stolice i zubar im je očistio zube, pregledao njihovo stanje i dao dalje upute.

Djeca su bila presretna i svi su rado sjedali na stolice, sto je bio pokazatelj da su uspjeli u svojoj namjeri da razbiju  strah kod djece od zubara te poveca njihovo znanje o znacaju higijene zuba.

 

Na kraju posjete ucenici su se zahvalili doktorima i sestricama stomatološke ambulante koji su ih primili sa velikom dobrodošlicom, odvojili svoja dva sata provedena sa njima ,te im u znak zahvale dodijelili zahvalnicu.

Doktori su se takođe zahvalili za posjetu i  pohvali  djecu  kao i nastavnice za  značaj koji pridaju zubićima.

Inicijativa mladih za ljudska prava iz Sarajeva, u sklopu projekta osnazivanja kapaciteta omladinskih organizacija, organizovala je u Kozarcu uz saradnju sa Udruzenjem gradjana Optimisti 2004 trodnevnu radionicu za omladinske aktiviste na kojoj su pored domacih aktivista iz Optimista ucestvovali i aktivisti iz Omladinskog kluba Rakovcani i Izvora iz Prijedora.

Kroz ovu trening radionicu, aktivisti su stekli znanje o definiranju vizije i misije udruzenja, izrade strateskog pravca, pozicioniranja organizacije, delegiranja,  te ucili vjestine koje su potrebne da bi se ispunili strateski ciljevi.

Pored toga, mladima je prezentiran i projektni ciklus kako bi u buducim aktivnostima bili spremni pretociti svoje ideje u konkretne projekte i na taj nacin obezbjediti uspjesan rad udruzenja.

Ovo je ujedno i nastavak dugogodisnje saradnje Inicijative mladih sa Optimistima2004, kroz koju su se zaista pokazali kao nasi iskreni prijatelji koji nam zele pomoci da ojacamo nase udruzenje i ucinimo ozbiljnim partnerima u buducim projektima, a ta saradnja se svakako nastavlja kroz druge aktivnosti koje radimo i planiramo raditi.

Nakon ove radionice, definisana je misija Optimista2004 i izabrana cetiri strateska pravca kojim bi udruzenje u ovoj fazi trebalo da odabere a svakako su se prosirili vidici i otvorile mogucnosti za rad i djelovanje udruzenja.

Sala Mjesne zajednice Kozarac, bila je sinoc ispunjena clanovima dobrovoljne vatrogasne jedinice, Vatrogasnog drustva Kozarac, koji su zajedno sa gostima prisustvovali redovnoj Skupstini udruzenja, na kojoj se u redovnom radnom dijelu Skupstine iznijeli izvjestaji o radu udruzenja i planovima za ovu godinu.

Govorilo se i o znacaju ove godine u smislu jubileja 120 godina od osnivanja naseg drustva, i samim tim nase obaveze da nastavimo da i dalje gajimo tradiciju dobrovoljnog vatrogastva kao vid naseg nasljedja.

Nakon radnog dijela Skupstine,  svecano su dodjeljene  diplome novim clanovima koji su nedavno zavrsili ispit za zvanje vatrogasca, clanske karte i jakne…

Na kraju, ostao je najtezi dio, pojesti gulas iz najvece kutljace u Kozarcu, koji se pripremao tokom radnog dijela, a posto su vremenske prilike bile lose zakuska je organizovana u restoranu Stara basta…

….

🙂

 

 


Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.