Tinejdžer pravio bombe i skicirao moguće mete

 

Sedamnaestogodišnji M.T. iz Kozarca, učenik Poljoprivredne škole u Prijedoru, u svojoj sobi je spravljao bombe i eksplozive, a policija je našla i šokantne nacrte za postavljanje bombe ispod automobila, kao i skice dva za sada nepoznata tržna centra.

Naime, ovaj tinejdžer (ime poznato redakciji) uhapšen je u četvrtak nakon što je u školu donio metak, bombu i eksploziv koji je sam napravio. Preneraženi učenici odmah su pozvali policiju, koja ga je uhapsila i ubrzo nakon toga i pretresla njegovu kuću. Ono što su zatekli u sobi ovog tinejdžera, kako saznajemo, šokiralo je policajce, jer su pronašli materijal, skice i nacrte dostojne jednog teroriste.

Policajci su našli planove za pravljenje eksploziva od umjetnog gnojiva, nacrte dva za sada nepoznata tržna centra, te nacrte za postavljanje eksploziva ispod automobila. Uz to, policija je čak pronašla i ručno izrađene sablje.

Policajci su našli planove za pravljenje eksploziva od umjetnog gnojiva, nacrte dva za sada nepoznata tržna centra, te nacrte za postavljanje eksploziva ispod automobila. Pronađene i ručno izrađene sablje

Kako saznajemo, M.T. se hvalio drugovima svojim “rukotvorinama”, a policajcima je kazao da je nacrte i “recepte” za pravljenje bombi skidao sa Interneta iz, kako je rekao, čiste znatiželje.

Ovaj maloljetnik nema kriminalni dosije niti je policija ikad imala probleme s njim. Na adresi ovog dječaka u petak nismo nikog zatekli. M.T. živi sa majkom i polubratom, a otac mu radi u Njemačkoj.

Njegovi sugrađani i poznanici koji ga znaju od malih nogu nisu iznenađeni ovim saznanjima. Kažu da su znali čime se bavi u osami svoje sobe. Pričaju da su od njegovih malih nogu primjećivali da ima sociopatsko ponašanje.

“On je sa četiri godine crtao osakaćena ljudska tijela, na jednoj strani nacrtana glava, na drugoj trup, na trećoj ruke. Sve je to bilo išarano crvenom bojom. Tad su još njegovim roditeljima govorili da povedu računa, da potraže pomoć za njega, jer to nije normalno ponašanje”, ispričao nam je poznanik porodice, koji je želio da ostane anoniman.

Jedna mještanka Kozarca ispričala je da je M.T. veoma povučen i da nikoga ne pozdravlja na ulici.

“Često ga viđam kako sam šeta cestom. Povučen je u sebe, a kada prolazi pored mene, kao da ne postojim, iako mu poznajem cijelu porodicu”, navela je ova Kozarčanka.

 Ono što su zatekli u sobi šokiralo policajce, jer su pronašli materijal, skice i nacrte “dostojne” jednog teroriste

Kako kaže, znala je odranije da M.T. voli da spravlja eksplozive i da je oduvijek zainteresovan za hemikalije.

“On iz hemije u školi jedva ima dvojku, a opsesija mu je pravljenje bombi u vlastitoj radinosti”, ispričala je ona.

Od komšija porodice M.T. saznajemo da je policija u četvrtak poslijepodne blokirala kuću dječakove porodice zbog pretresa.

Iz policije saznajemo da će u istragu koja se sprovodi protiv M.T. biti uključeni socijalni radnici i psiholozi, a sve kako bi se pomoglo maloljetniku.

(NN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.